de Soldaat projectie

soldier2In het leren kennen van de mind gebruiken we het model dat Yogi Bhajan presenteert in zijn boek The Mind. De onderste lagen van het model  bestaaan uit projecties (27) en facetten (81).

Als een gedachte ontstaat wordt die ingekleurd of bedekt door onbewuste gewoonten (gedachten en gevoelens vanuit eerdere ervaringen, opgeslagen in het onderbewuste). Afhankelijk van de sterkte van de inkleuring kunnen we de gedachte zien voor wat het is of we verwarren het voor iets anders. In dat laatste geval reageren we vaak niet accuraat op de gedachte. De inkleuring gebeurt vanuit de facetten van de mind. Dit zijn acties, gewoonten, die ontstaan vanuit een houding (Projectie) en mentaal temperament (Aspect).

De 9 Aspects (archetypes) ontstaan vanuit de Impersonal Minds (Manas, Ahankar en Buddhi) gecombineerd met jouw dominante Functional Mind (Negative, Positive en Neutral). In iedere specifieke situatie bepaalt de mind welke houding geprojecteerd moet worden vanuit het Aspect. Vanuit de projectie ontstaat een actie, onder invloed van (opnieuw) de Functional Minds (Negative, Positive en Neutral).

Ieder Aspect kent 3 complementaire projecties, dit zijn houdingen die het aspect ondersteunen. Samen vormen deze 3 Projecties een stevige, complete basis voor het Aspect om in te functioneren. Iedere Projectie wordt ondersteund door en handelt via 3 Facetten (actie richtingen). Problemen ontstaan als je Facetten vanuit gewoonte (dus onbewust) worden ingezet, zonder balans vanuit de 3 Functional Minds.

De mind die verfijnd is en in balans gebruikt alle Aspecten en Projecties op een vloeiende manier, afgestemd op de gelegenheid. Om dit goed te laten functioneren moet ieder Aspect en Projectie sterk zijn ontwikkeld. Daarvoor zijn meditaties ontwikkeld die helpen de projecties en acties te reguleren zodat ze het doel van je ziel dienen.

Deze week werken we met de projectie “Soldier”, die hoort bij het Aspect “Defender”. Deze projectie is nodig als er gevaar dreigt en gaat er van uit dat iemand het op jou persoonlijk heeft gemunt. De kracht van deze projectie is dat je reageert met een actie ongeacht het obstakel of omstandigheden. Plichtsgetrouw en zonder angst. Vergelijk het met de projectie “Prospector” die ook bij dit Aspect hoort. De Prospector wordt beïnvloed door de Neutral Mind en kijkt onder de oppervlakte van dingen en heeft jouw doel helder voor ogen. Vanuit deze projectie handel je meer strategisch. Als deze projectie te dominant is duurt dat te lang in geval van een gewelddadige bedreiging. De soldaat-houding kan onder invloed van de negative, positive en neutral mind leiden tot een actierichting: defensief, proactief, neutraal.

We doen de Kriya “Warriors tension release”. De oefeningen versterken je hart en helpen om diep opgeslagen spanning los te laten. Hij is ontwikkeld om je te laten ontspannen zodat je jezelf kunt zijn. Daar is vaak moed voor nodig en die bouw je op met deze oefenserie. En we doen de meditatie voor het versterken van de Soldier projectie, die je voorbij je angst brengt om direct en en eerlijk te kunnen handelen.

Op 19 maart van 14.00 – 17.00 uur is er een Chakra verdiepingsworkshop over het keelchakra en op 20 maart is er Sadhana vanaf 6 uur. Je bent van harte welkom!

 

Reacties

april, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X