Yogi Bhajan

Kundalini Yoga wordt de moeder van de yoga genoemd; alle vormen van yoga zijn er uit voort gekomen. Het is in 1969 naar het westen gebracht door Yogi Bhajan, die de VS voor het eerst leraren ging opleiden. Het is duizenden jaren als een geheime traditie mondeling overgebracht, zodat er geen misbruik van de techniek zou ontstaan. Dit zorgde er tevens voor dat er een onnodig geheimzinnig imago rond de Kundalini Yoga ontstond. Kundalini Yoga kan door iedereen beoefend worden, mits het geleidelijk aan opgebouwd wordt en de gegeven instructies worden gevolgd.

Yogi Bhajan (Harbhajan Singh Khalsa) werd in 1929 geboren in wat nu Pakistan is. Hij begon op jonge leeftijd met het beoefenen van yoga en op zijn 16e al werd hij door zijn meester erkend als Meester in de Kundalini Yoga.

In 1969 trok Yogi Bhajan naar de Verenigde Staten, waar hij in de tijden van Flower Power als geroepen kwam voor de vele zoekende mensen. Yogi Bhajan besloot de eeuwen oude code van geheimhouding van de Kundalini yoga leer te breken, omdat de behoefte van de mensen groot was. Zo begon hij met het onderwijzen van deze vorm van yoga en levenshouding.

Yogi Bhajan heeft 3HO opgericht om de levensstijl van kundalini yoga door te geven en een wereldwijde yogafamilie te creëren. 3HO betekent Healthy, Happy, Holy  (whole) organisation. Onder leiding van Yogi Bhajan groeide 3HO uit tot een non-profitorganisatie met 300 yogacentra in 35 landen. 3HO is erkend door de Verenigde Naties als NGO (niet-gouvernementele organisatie) en adviseert de Economische en Sociale Raad op het gebied van vrouwenkwesties, de rechten van de mens, onderwijs en educatie over alternatieve geneeskunde.
Yogi Bhajan was getrouwd met Bibiji. Samen hadden ze 3 kinderen en 5 kleinkinderen. Hij overleed in 2004 op 75-jarige leeftijd.
(bron: 3HO)

mei, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X