Lesopbouw

De lessen duren 60 of 90 minuten; soms actief en uitdagend, soms rustig en verstild. Iedere les heeft een thema, bijvoorbeeld het versterken van het zenuwstelsel of het openen van het hart. Er is geen eerdere ervaring in yoga nodig om al in de eerste les te ervaren wat Kundalini Yoga voor je doet. Je bepaalt zelf de intensiteit van de oefeningen door de duur aan te passen aan de mogelijkheden van je lichaam. Hieronder een youtube-filmpje van Anne Novak met oefeningen uit de Kundalini Yoga voor een goede start in de ochtend, om een indruk te krijgen van deze krachtige technieken.

De les is meestal opgebouwd uit de volgende onderdelen: Intunen – warming up – yogaset – ontspanning –meditatie – afsluiting.

We beginnen de les met intunen. We stemmen ons af op ons hogere zelf met de Adi Mantra, eventueel gevolgd door de Mangala Charan Mantra, voor bescherming. Onderaan de pagina vind je deze twee mantra’s en kun je ze hier online beluisteren.

Warming-up of ademoefening: oefeningen ter voorbereiding op de yogaset.

Yogaset: een serie yoga-oefeningen met een specifiek effect. Bijvoorbeeld voor het reinigen van de lever, versterken van je zenuwstelsel of om beter te kunnen slapen.

Ontspanning: diepe ontspanning terwijl je op je rug ligt.

Meditatie: in Kundalini Yoga kennen we een grote variatie aan meditatievormen. Elke meditatie heeft een specifiek effect: voor het verbinden van beide hersenhelften, voor compassie, om angst los te laten, etc.  In de meditaties wordt vaak een bepaald adempatroon, handpositie of beweging gecombineerd met een mantra die je (in jezelf) herhaalt.

Afsluiting: De les eindigt met het zingen van de Sunshine Song, een oud Iers volksliedje dat Yogi Bhajan onderdeel heeft gemaakt van de Kundalini Yoga: ‘May the long time sun shine upon you, all love surround you, and the pure light within you, guide your way on’ en ‘Sat Nam’. [ Naar de Youtube link ]

Mangala Charan Mantra - 'Aad Guray Nameh, Jugaad Guray Nameh, Sat Guray Nameh, Siri Guru Dayvay Nameh'

november, 2022

Kennismaken met Kundalini Yoga?

Volg ons social media!

FacebookinstagramFacebookinstagram

Deel dit op social media

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

Op onze nieuwsbrief abonneren

X