The 3 impersonal minds

the mindDeze week is het onderwerp van de les de 3 Impersonal Minds. Deze horen thuis in het model van de mind dat Yogi Bhajan heeft gepresenteerd in zijn boek The Mind – Its Projections and Multiple Facets . We werken dit yogaseizoen met dit model, om beter te leren zien wat er gebeurt in de mind. Deze 3 aspecten van de mind worden onpersoonlijk genoemd, omdat deze functies bestaan onafhankelijk van het Zelf. Ze komen voort uit Chitta, de Universele mind, dit wordt gezien als de fluctuaties (impulsen) van de mind. Volgens Patanjali (die 1700 jaar geleden een klassiek werk over yoga schreef) is het doel van yoga het stil laten worden van deze golven van de mind en het ontdekken van de Waarnemer.

De 3 impersonal minds zijn:

Manas: de lagere of zintuigelijke mind. Deze functie van de mind verwerkt de indrukken van de zintuigen (geur, smaak, gehoor, zicht, tastzin) en de verlangens / impulsen die daaruit voortkomen.

Ahankar: het overstijgende ego dat grenzen, identiteit en gehechtheid creëert. Omvat het limbische systeem (het deel van de hersenen dat gaat over emoties, motivatie en genot) en geeft een gevoel van “mij en mijn”.

Buddhi: dit is de eerste, meest etherische manifestatie van de Universele mind. Hieruit zijn de andere gebieden van de mind voortgekomen. De functie van de Buddhi mind is helderheid geven, onderscheiden van wat waar is. Het is verbonden met de frontaalkwab, hypothalamus, hypofyse en pijnappelklier.

De 3 impersonal minds hebben de volgende relaties met de guna’s en de functional minds:

Tamas brengt Manas en de Negative mind voort.

Rajas brengt Ahankar en de Positive mind voort.

Sattva breng Buddhi en de Neutral mind voort.

We doen deze week de kriya The Brain Doctor. Yogi Bhajan schrijft over deze uitdagende oefenserie:

Effective communication is when you can communicate the total you, honestly and freely. The two hemispheres of the brain must be in synchronized relationship for this to happen. This kriya is a brain doctor. It patches the two hemispheres together so you can both sense and project who you really are. This series reduces overall body tension and enhances the awareness of the self. The inner creative self can project its essence outward. Equally, it can receive the wholeness of others with complete empathy and intuition.

En we doen de Meditation for the Sattvic Guna met de mantra Ardas Bahee. Je hoorde tijdens de diepe ontspanning In Dreams van Jai-Jagdeesh.

 

Reacties

juli, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X