Ben je positief of negatief?

the mind 9In de yoga wordt ervan uitgegaan dat er 1000 gedachten per seconde worden geproduceerd in je hoofd. Sommige van deze gedachten zijn bewust, de meeste (80% of meer) zijn onbewust. Deze gedachten worden naar verschillende delen van de hersenen geleid en verwerkt. De manier waarop je gedachten verwerkt hangt af van je aanleg, ervaringen als jong kind, opvoeding, cultuur, etc. Als we naar de Mind kijken kunnen we als eerste deze drie zgn. functionele minds herkennen:

Negative mind: Wordt ook wel de beschermende mind genoemd. Reageert negatief op alles,  vanuit angst. Met de bedoeling je te waarschuwen voor risico’s,  problemen en gevaren. Komt vaak als eerste op en zorgt voor begrenzing. De intentie van deze functionele mind is erbij te horen.

Positive mind of projectieve mind. De functie van deze mind is expansie, vooruitgang, iets bereiken. Deze mind is actiegericht, ziet overal kansen en mogelijkheden en ziet zelfs de positieve kant van negatieve situaties. Je hebt een goed gevoel voor humor en bent hoopvol als deze mind sterk is.

Neutral mind (meditatieve mind): Is subtiel en niet gehecht aan de positieve of negatieve kijk op een situatie. Deze mind weegt de positieve en negatieve aspecten en kijkt verder dan de oppervlakte. Intuïtief weet je wat de goede beslissing is voor nu en op langere termijn.

We hebben alle 3 de functionele minds nodig; ze hebben allemaal een functie. Yogi’s zeggen dat je de beste beslissingen neemt als je eerst de minnen weegt, dan de plussen en dan een keuze maakt vanuit je neutral mind. Het is de kunst niet meteen te reageren als de negative mind komt met bezwaren of kritiek. Luister ernaar en gebruik de informatie. Vervolgens komt de positive mind op om de andere kant te belichten. Als de negative mind te sterk is ben je vol angst en twijfel en durf je geen initiatieven te nemen. Als de positive mind te sterk is ben je niet bereid de schaduwkant van jezelf of een situatie onder ogen te zien. Je kan je je blind ergens instorten, terecht komen in lastige situaties of ongezonde relaties en jezelf/anderen schade toebrengen.

Vorige week hebben we een oefenserie en meditatie gedaan voor het in balans brengen van de negative mind. Met de oefeningen maak je je lichaam flexibel en daarmee ook je mind, zodat je niet vast komt te zitten in de positieve of negatieve kant. We hebben ook gewerkt met de mantra Ong Sohung, die geeft een gevoel van eenheid. Daarmee voorzie je in de behoefte van de negative mind: erbij horen.

Deze week doen we een oefenserie een meditatie voor de positive mind. Als je deze mind wil versterken kan je oefeningen doen voor het deel van de hersenen (nabij de hypofyse) dat helpt om negatieve zelfbeelden los te laten. Het meest belangrijk is het ontwikkelen van een goed gevoel voor humor. Om dit te kunnen is het nodig je veilig te voelen. Daarbij helpt de mantra Rakhe Rakhanhar, een mantra voor bescherming. De tekst en vertaling van de mantra vind je hier.

De positive mind kan je ook versterken door te werken aan je navelpunt, behorend bij het derde chakra. Dit energie knooppunt is het centrum van persoonlijke kracht, doorzettingsvermogen, actiegerichtheid, focus, jouw (transformerend) vuur. Op 23 januari geef ik een workshop over dit chakra voor als je deze energie verder wil leren kennen en openen of in balans wil brengen. Kijk op deze pagina voor meer informatie en aanmelding.

Op 17 januari is er een open dag in Yogacentrum Suniya. Je bent welkom om (met je kind) te komen kijken en mee te doen met diverse yogalessen, een klankconcert en kinder- of familieyoga en mindfulness voor kinderen.

Reacties

maart, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X