Kundalini Yoga tegen depressie

KindesmisshandlungDeze week gaan we in de yogales verder met de archetypische persoonlijkheden, de Aspecten van de Mind. Ze maken onderdeel uit van het model dat we gebruiken om onze mind beter te leren kennen. De Aspecten zijn mentale temperamenten, een soort mal voor je denken en kijken naar de wereld. We identificeren ons met een bepaald persoonlijkheidstype. De Aspecten ontstaan uit een interactie tussen de Impersonal Minds (Manas, Ahankar en Buddhi) en de Functional Minds (Positive, Negative en Neutral).

Als de Negative Mind (de beschermende mind) reageert met Buddhi (de onderscheidende mind) ontstaat het Aspect “Preserver”.  De kwaliteit van de Preserver is dat dit Aspect je op het juiste pad houdt, te midden van alle gedachten, emoties en opschudding.

Als dit aspect te sterk is ben je een drammer en een wise-guy altijd vol adviezen om de fouten van anderen te corrigeren. Veilig  in een observerende, oordelende, machtige  positie. Als het Aspect te zwak ontwikkeld is reageer je te langzaam op bedreigingen, m.n. bij sterke emoties of effecten op langere termijn. Als het Aspect in balans is ben je alert op positieve en negatieve gevolgen die je van je pad  kunnen brengen. Je verdedigt jezelf met bewustzijn, niet door te reageren of dreigen.

Dit Aspect wordt ondersteund door 3 projecties (houdingen):  Runner, Integrator en Apostle. De Runner rent weg voor intense herinneringen (trauma) die je identiteit verstoren. Als deze projectie te sterk is ontwikkel je depressie en onthechting. Te zwak: nostalgie, uitstelgedrag en spijt krijgen de overhand. In balans: je leert snel en vermijdt verleidingen uit het verleden. Je bent in staat dingen los te laten die niet op jou betrekking hebben of die jou niet dienen.

We doen de Kriya for Conquering Depression (halveer de tijden om op te bouwen). In deze kriya komt een uitdagende asana voor: Wheel Pose. Als je rug nog niet flexibel genoeg is kan je als alternatief de Half Wheel Pose (Bridge Pose) doen. Deze asana heeft veel positieve affecten, o.a. kalmering van je denken, verlichting bij hoofdpijn, stress, milde depressie, angst, rugpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, menstruatieklachten en menopause klachten.

Je hoorde in de les Prabh Ke Simran van Kulwant Singh, Ek Ong Kar van Snatam Kaur en Long Time Sun van Snatam Kaur.

Reacties

juli, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X