Third Body - Positive Mind

vuur positive mindIn de lessenserie “Awakening the 10 bodies” zijn we aangeland bij het derde lichaam: de positive mind. In de Kundalini Yoga onderscheiden we drie aspecten van ons denken: de 3 functional minds (negative, positive and neutral mind).

De kwaliteiten van dit deel van jouw denken zijn: positiviteit, vertrouwen en gelijkwaardigheid. De positive mind ziet de positieve essentie in alles en iedereen. Iedereen is voor jou gelijkwaardig, omdat je door negativiteit en projecties van anderen heen kan kijken en de ziel kan herkennen. Je navelpunt (derde chakra) is sterk en geeft je toegang tot oneindige kracht. Je herkent dat iedereen kan beschikken over deze kracht en zo zijn potentieel kan leven. Je gebruikt je kracht gemakkelijk, zonder je boven iemand te stellen.

De positive mind is de mannelijke energie in jou. Die is verbonden met het derde chakra en maakt je actiegericht, wilskrachtig, fysiek fit met een scherpe geest. Je communicatie is krachtig en direct.

Als je positive mind zwak is krijgt de negative mind te veel grip op je. Onverwerkte pijnlijke ervaringen uit je onderbewuste worden omhoog gehaald en opgeblazen, zodat je negativiteit versterkt wordt. Je raakt gedeprimeerd of verlamd, boos of intolerant. Of je bent bang voor je eigen kracht, je vuur. Je bent bang je kracht te misbruiken of bang verantwoordelijkheid te nemen. Om daar uit te komen heb je de positive mind nodig. Die ziet de humor in van het spel dat het leven is. Dit deel van je denken ziet kansen en mogelijkheden, heeft vertrouwen en hoop en is erop gericht dingen te realiseren.

Als de positive mind te sterk is heb je te veel vuur, wilskracht. Je bent zo fanatiek of dogmatisch en gespannen dat het vuur je op eet – je kan heel dun zijn. Balans met het water element van het tweede chakra / second body is nodig.

Als je geboren bent in maart of December of op de derde, twaalfde en 21ste van de maand is het belangrijk  de positive mind in balans te brengen. Lees in de blog die ik al eerder schreef hoe je de positive mind kan versterken. Onder andere door oefeningen voor het derde chakra, het navelpunt. We doen deze week de Nabhi Kriya, een oefenserie om het navelpunt en je (spijsverterings-)vuur te versterken. We doen de meditatie To Harmonize the 3rd Body uit het boek Tantric Numerology Create your Destiny by Guruchander Singh.

Sit in Easy Pose with hands resting on the knees. Bring entire energy and consciousness to the third center at the navel point.
Silently vibrate ‘Sa Ta Na Ma’ in Kirtan Kriya style moving the fingers for 11 minutes.
Continue to chant out loud for another 5 minutes.
Inhale, stretch the spine up and relax and project out of the body. Imagine going into the universe, keep imagining going out of the body for
5 -11minutes. Inhale and relax.

Volgende week gaan we verder met de positive mind. Er zijn dan geen reguliere lessen in verband met de Voorjaarsvakantie (26 feb t/m 2 maart). Er zijn wel 2 vakantielessen: op 26 feb om 19.30 uur en op 28 feb om 20 uur.

 

 

Reacties

mei, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X