The neutral mind


kyWe zijn continu bezig alles om ons heen te beoordelen. Waar is gevaar, wat willen niet, wat willen we hebben? Daar kan je niet aan ontkomen, het is onderdeel van onze natuur, onze overlevingsstrategie. Helaas wordt het beoordelen vaak veroordelen en dat leidt weer tot vooroordelen. Aan die vooroordelen hangen vaak weer emoties vast zoals boosheid, wrok, schuldgevoel of plezier. Stel dat we het evalueren van een situatie zouden kunnen doen zonder vast komen te zitten in de positieve of negatieve kant?

Na de negative en de positive mind staat deze week de neutral mind centraal in de yogales. Deze 3 aspecten van ons denken hebben alle drie een functie. De negative mind beschermt ons tegen gevaar en wil dat we bij de groep horen. Het doel van de positive mind is expansie, vooruitgang. De positive mind focust op de positieve kant van een gebeurtenis. Dit deel van ons heeft een goed gevoel voor humor, is optimistisch, speels en open voor de mogelijkheden in ons leven.

Dan de neutral mind, de meditatieve mind. Hier verwerken we informatie vanuit beide gezichtspunten, zonder vast te houden aan de negatieve of positieve kijk op een situatie. Je ziet de voor- en nadelen, zonder emotionele lading en zonder te hoeven reageren. Als de neutral mind sterk is ben je in contact met je intuïtie. Je neemt een beslissing die klopt met je ware levenspad. De neutral mind opent de poort naar je ware zelf, je ziel. Het laat alle gedachten zijn zonder je innerlijk licht te verstoren.

When you are in the state of the neutral mind, the soul is like a chandelier switched on over you. Communication of the soul is just that light; you are lit up by it.” Yogi Bhajan, July 29, 1981

Makkelijker gezegd dan gedaan? Als je neutral mind zwak is kan je het gevoel hebben slachtoffer te zijn van de omstandigheden, zonder invloed op je leven. Je bent niet in staat informatie over wat er om je heen gebeurt te integreren en betekenis te geven en intuïtief te weten wat je volgende stap is.

Wat kan je doen om je neutral mind te versterken en te handelen op basis van je innerlijke wijsheid i.p.v. vooroordelen? Mediteren helpt je neutral mind te ontwikkelen en je intuïtie te versterken. Iedere vorm van meditatie werkt, vooral als je het dagelijks doet. Deze les doen we de Shabad Kriya, een meditatie die bij regelmatige beoefening geduld en compassie versterkt. Bonus: je slaap wordt van deze meditatie diep en ontspannen en je zenuwen herstellen.

Aanstaande zondag 21 juni is er weer Sadhana in Yogacentrum Suniya, van 6.00 tot 8.30 uur. De Aquarian Sadhana is een yoga en meditatie practice die door Yogi Bhajan werd gegeven om je voor te bereiden op de uitdagingen van deze tijd. Het hoge levenstempo met een overvloed aan informatie vraagt een constant energiepeil, een sterk zenuwstelsel en verbinding met je Hogere Zelf. Dat is wat Sadhana je brengt. Deelname is op donatiebasis, aanmelden vooraf is niet nodig. Na afloop ontbijten we samen, neem iets mee om te delen als je wil. Kijk voor meer informatie op de website.

Reacties

juni, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X