The 3 minds


In de Kundalini Yoga herkennen we 3 aspecten van ons denken:mind


Negative mind: Reageert negatief op alles,  vanuit angst. Met de bedoeling je te waarschuwen voor risico’s,  problemen en gevaren. Komt vaak als eerste op, is sneller dan je schaduw.

Positive mind: Is actiegericht, optimistisch, ziet overal kansen en mogelijkheden en ziet zelfs de positieve kant van negatieve situaties.

Neutral mind: Ons vermogen met compassie te kijken naar wat er gebeurt. Is subtiel, weegt de positieve en negatieve aspecten en kijkt verder dan de oppervlakte.

Het is vooral onze negative mind die stress veroorzaakt. Als de negative mind te sterk is overheerst angst en twijfel je leven en durf je geen initiatieven te nemen. Je ziet vooral het halve lege glas en je hoort jezelf vaak klagen of kritiek uiten. Goed om je bewust te worden van wat je creëert met je gedachten. Probeer eens een dag, week of maand niet te klagen / roddelen en met een milde blik naar jezelf en anderen te kijken. Verras jezelf met de uitkomst van dit experiment!

We hebben alle 3 de aspecten van het denken nodig. Het is de kunst niet meteen te reageren als de negative mind komt met bezwaren of kritiek. Luister ernaar, waardeer de intentie (bescherming, erbij willen horen) en gebruik de informatie. Vervolgens komt de positive mind op om de andere kant te belichten. Als je beide gezichtspunten combineert kom je op het terrein van de neutral mind en kan je een weloverwogen beslissing nemen.

De afgelopen week hebben we een oefenserie en meditatie gedaan voor het in balans brengen van de negative mind. Komende week doen we een kriya voor het versterken van de positive mind

De meditatie die we doen voor de positive mind opent je hartcentrum en geeft toegang tot positieve gevoelens en geluk. De meditatie heeft een grootse geschiedenis en zou beoefend zijn door veel wijze spirituele leiders, zoals Boedha en Christus. De handpositie is het symbool geworden voor zegening en voorspoed.

De mantra Ong Sohung bevestigt je in dat je een bent met alles wat is en geeft de negative mind het gevoel er bij te horen. Zie voor een prachtige uitvoering van Snatam Kaur live

Reacties

mei, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X