De mind en de 3 guna's

engel6In de yogalessen van dit seizoen richten we ons op het leren kennen en trainen van onze mind, zodat die ons ondersteunt ipv tegenwerkt. De afgelopen lessen hebben we de positieve, negatieve en neutrale mind leren herkennen. Voor het beheersen van de mind is het volgens Yogi Bhajan van groot belang de 3 guna’s te begrijpen. Dit zijn de kwaliteiten van bewustzijn, die ontstaan zouden zijn tijdens de Oerknal. De guna’s vormen samen met de tattva’s (de elementen aarde, water, vuur, lucht en ruimte) de krachten die alle levensvormen beïnvloeden. Ze zijn overal in terug te vinden, ook in ons lichaam en onze geest.

Tamas: zwaar, gehecht, donker, traag, luiheid, verwarring, woede.

Rajas: actief, positief, beweging, onrust, passie, eisend, koninklijk

Sattva: harmonie, vrede, licht, puurheid, wijsheid.

De menselijke geest kan het leven ervaren met de kleuring van een van deze guna’s of een combinatie ervan. Als we boos zijn is de Tamasic guna sterk aanwezig in onze mind. Als we bezig zijn een doel te bereiken en we geven leiding aan andere mensen overheerst de Rajastic guna in ons. En als we iemand aan het helpen zijn en we zetten ons eigenbelang daarvoor opzij, is de Sattvic guna dominant.

Alle 3 de guna’s hebben bestaansrecht en hebben een doel. Het is van belang om te herkennen welke guna dominant aanwezig is in jouw psyche. Met behulp van de meditatieve mind kan je ook veranderen van guna, zodat je de wereld door een ander filter waarneemt. De Sattvic guna wordt in de yoga gezien als de ware natuur van de mens, die van een engel. Goed om te onthouden, want in de maatschappij kom je vooral de Tamasic guna tegen. Door meditatie, voeding en levensstijl kan je de guna’s beïnvloeden.

We doen deze week een oefenserie om de mind in balans te brengen en de meditatie Tershula Kriya. Deze meditatie met de mantra Har Har Wahe Guru activeert je (zelf)helend vermogen, helpt tegen fobieën en brengt de guna’s in balans. Je hoorde in deze les ook Ong Namo van Ashana (tijdens de diepe ontspanning), Dance of the Sword van Mata Mandir Singh (ritmische dansmuziek) en Manipura van Aykanna.

Reacties

juni, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X