Lief zijn voor je lever


leverIn deze Groene Detoxweek staat de lever centraal. De lever heeft samen met de nieren de belangrijke taak ons lichaam te ontgiften. Schadelijke stoffen die ons lichaam binnenkomen, worden door de lever onschadelijk gemaakt en afgevoerd met de urine of ontlasting. Denk aan alcohol, resten van medicijnen, pesticiden, antibiotica (in vlees), stresshormonen en giftige emoties.

De lever is ons grootste orgaan dat misschien wel het hardst werkt voor ons. De lever ligt rechtsboven in de buikholte, naast de maag en kan wel 1,5 kilo wegen. Voedingsstoffen die vrijkomen bij de spijsvertering, worden met het bloed naar de lever getransporteerd. De lever is onze kleine ‘chemische fabriek’. Voedingstoffen worden hier bewerkt en omgezet in bouwstoffen of in energie. Daarnaast produceert de lever galvloeistof (gal), die nodig is voor een goede vertering van vetten.

Als je lever overbelast raakt door erfelijke aanleg, stress en/of slecht eten gaat ie traag werken. Je kunt dan klachten krijgen als vermoeidheid, onhelderheid, depressie, jeuk en pijn in verschillende delen van je lichaam (als reactie op onverwerkte gifstoffen).

Hoe kan je lief zijn voor je lever?
• Begin de dag met een glas warm water met een uitgeperst halve citroen.
• Niet te zwaar tafelen.
• Eet bietjes, wortelen, groene groente en daikon radijs.
• Zeg wat je op je lever hebt.
• Doe yoga-oefeningen voor de lever.
.
We doen een lange kriya voor de lever, maag en dikke darm. In de les hoorde je muziek van Singh Kaur, Mender of Hearts.

De meditatie Tattva Balance Beyond Stress & Duality brengt de 5 elementen die vertegenwoordigd zijn in je levensenergie in balans, zodat je beter bestand bent tegen stress en ziekte. Hij stemt ook beide hersenhelften op elkaar af, dit vermindert innerlijke conflicten. Wil je ontdekken hoe de 5 elementen (water, aarde, vuur, lucht en ether) in de vorm van de dosha’s (kapha, vata en pitta) in jouw constitutie een rol spelen? Kom dan op 25 april naar de workshop Yoga & Ayurveda, waarin je leert hoe je met voeding, yoga en leefstijlaanpassingen meer in balans komt.

Meivakantie: er is geen les op 27 april (Koningsdag) en van 5 t/m 10 mei. Op 4 mei is er dus wel les; om 19 uur doen we de volle maan meditatie. Op 15 mei (de dag na Hemelvaart) is er ook gewoon les om 9 uur. Als je nog een les hebt in te halen kan je dat mooi doen in de week dat jouw les uitvalt. Graag even bericht wanneer je wil komen.

Reacties

april, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X