2nd Pauri - voor geduld

 

In de tweede pauri van de Japji staat het begrip “Hukam” centraal. Dat betekent God’s Wil. Als je net als ik moeite hebt met de woord God door de associatie met de kerk zou je het ook kunnen vertalen als “Universele ordening”. Veel mensen die niet in God geloven zeggen dat ze wel geloven in een kracht of macht die groter is dan zijzelf. Dat is precies wat hier bedoeld wordt: de Universele energie waar alles uit voort is gekomen, die in jou aanwezig is en in alles om je heen. Die kracht die maakt dat de wereld ronddraait, dat alle wezens ontstaan en vergaan. Guru Nanak vertelt in de 2e pauri hoe veelomvattend die kracht is. Die kracht bepaalt volgens Guru Nanak hoe je leven verloopt; of je pijn of plezier hebt, hoog of laag bent, glorie en grootsheid bereikt, gezegend en vergeven bent.

Iedereen staat onder invloed van deze kracht zegt Guru Nanak. In het Westen waar we zo veel waarde hechten aan autonomie en de maakbaarheid van het bestaan is dat een lastig concept. Het geeft een gevoel van veiligheid dat je zelf invloed / controle hebt over je leven. De keerzijde hiervan is dat alles wat je overkomt je eigen schuld is. En dat je boos of gefrustreerd kan raken als de dingen niet zo lopen als je gepland had. Dat helpt niet om ontspannen en creatief met een situatie om te gaan.

Is het bestaan wel zo maakbaar? Als je kind ernstig ziek wordt, je partner plotseling wegvalt, rampspoed je treft – op dat soort dingen heb je geen invloed. Het begrip Hukam helpt me om uitdagingen op mijn pad te accepteren en als ik vastloop te kijken wat de les is die ik kan leren in de situatie. Hukam maakt me bescheiden; wie ben ik om te bepalen wat goed is of niet goed (voor mezelf en een ander)? Soms is iets wat in eerste instantie een ramp lijkt (burn-out, scheiding) achteraf een waardevolle ervaring door de verandering die het heeft gebracht in mijn leven. Hukam helpt me om mee te bewegen, aanwezig te zijn in het moment, te ontspannen en bij mezelf te blijven. Mijn ego zingt er een toontje lager door. En dat is vaak heel welkom ?

Hukmee hovan aakaar hukam na kahi-aa jaa-ee.

Hukmee hovan jee-a hukam milai vaddi-aa–ee.

Hukmee utam neech hukam likh dukh sukh paa-ee-eh.

Iknaa hukmee bakhsees ik hukmee sadaa bhavaa-ee-eh.

Hukmai andar sabh ko baahar hukam na koei

Naanak hukmai jay bujhai ta haumai kahai na koei. II 2 II

 

By the Divine Command, bodies are created,

the Divine Command cannot be described.

By the Divine Command, souls come into being,

by the Divine Command, glory and greatness are obtained.

By the Divine Command, some are high and some are low,

by the written Divine Command, pain and pleasure are obtained.

By the Divine Command some are blessed and forgiven,

by the Divine Command others wander aimlessly forever.

Everyone is subject to the Divine Command,

no one is beyond the Divine Command.

O Nanak, one who understands the Divine Command

does not speak in ego.

Het chanten van de 2de pauri geeft je geduld. Aan het eind van de les reciteren we de pauri 11 keer met Snatam Kaur. Dat kan je ook thuis doen deze week, als je de kracht van de pauri wil ervaren. We doen in de les de Neutral Mind kriya for Guidance met genoeg uitdagende oefeningen om je geduldspier te trainen. En de medidation to Change the Ego, om het ego op te laten lossen. Spotify playlist

Op 31 januari 14 – 16 uur is in Yogacentrum Suniya een Introductie workshop voor de Kundalini Yoga Teacher training Level 1 van de Divine Human School. Dit is de opleiding van Gurumarka Singh Khalsa, mijn leraar. Ik werk nu zelf als assistent trainer mee aan de opleiding waar ik zelf zo veel aan heb gehad en daar ben ik heel dankbaar voor. Je krijgt informatie over de training, je kan vragen stellen en we doen samen yoga. Een goede gelegenheid om te ontdekken of de teacher training jouw volgende stap is op je pad. Opgave bij gurupreet@divinehuman.eu

7 februari 19.30 – 20.20 uur Gongbad

9 februari 6.00-8.30 uur Sadhana met Live muziek

 

Reacties

maart, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X