Verfijn je zintuiglijk systeem

sensitiviteit 4In de nieuwe lessenserie “Senses of the Soul” ontwikkel je een nieuwe relatie met je (negatieve) emoties. Je leert je emoties te zien als zintuigen van je Ziel, als innerlijke bron van leiding. Zoet of bitter, emoties zijn signalen die ons willen vertellen wat goed is voor ons. Ze zijn een bron van informatie om problemen te voorkomen, pijn uit het verleden te helen en toegang te krijgen tot je natuurlijke staat van vrede en geluk. Als je leert om mee te werken met deze innerlijke wijsheid kan je jezelf bevrijden van pijnlijke / schadelijke gewoontes en thuiskomen bij jezelf.

Vorige week hebben we een eerste stap gemaakt in dit proces: Getting peaceful. Je hebt technieken geleerd om jezelf te kalmeren als je overmand wordt door emoties. Zoals het (langzaam en diep) inademen door de linker neusgat en uitademen door je rechter neusgat (terwijl je met de duim en pink van je rechterhand afwisselend het rechter en linker neusgat afsluit). Een goede oefening ook om te doen voor je gaat slapen, om de zorgen van de da los te laten. En we deden een lange oefenserie voor het lymfesysteem, te danken aan mijn ontstoken kies ☹ Bodily Adjustment and Lymph Cleansing Set

Deze week staat ons zintuiglijk systeem centraal in de les en werken we vooral met verschillende krachtige ademtechnieken. Wij mensen hebben zeer verfijnde hersenen en zintuiglijk systeem. Als we wakker worden (bewust worden) en onze Mind (denkgeest) trainen kunnen we een hoog ontwikkelde sensitiviteit bereiken, die het mogelijk maakt bewust te leven. Een van de belangrijkste aspecten van ons zintuiglijk systeem is het waarnemen van onze eigen energie. Yoga helpt je gevoeligheid voor energie te vergroten en een relatie met je eigen energie te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door tijdens en vooral na iedere yoga-oefening te voelen wat er in je lichaam gebeurt.

Vanuit spiritueel perspectief is de functie van het zintuiglijk systeem het ontvangen en communiceren van boodschappen van je Ziel. Bovendien ervaar je met je zintuigen de relatie met de Universele energie (je Bron) en zo te dient het als systeem van innerlijke leiding. De ziel heeft twee communicatiemiddelen die de primaire vermogens van ons zintuiglijk systeem vormen: bewustzijn (waarneming, perceptie, intuïtie) en voelen (fysiek, emotioneel, instinctief). Bewustzijn is een vermogen van het zesde en zevende chakra; voelen hoort bij het eerste en tweede chakra en de solar plexus. Ons vermogen om diep te luisteren (vijfde chakra) verbindt deze twee en activeert ons. Het luisteren naar de zintuiglijke boodschappen kan je helpen uit situaties van emotionele, mentale en zintuiglijke overprikkeling weg te gaan. Met verruimd bewustzijn kan je de uitdagingen van het leven bewust tegemoet treden i.p.v. onbewust en vanuit emoties te reageren.

We kunnen ons zintuiglijke systeem cultiveren door een bewust relatie met de adem te ontwikkelen, het zewnuwstelsel te versterken, het hormonale klierstelsel te activeren, onze emoties in balans te brengen en onze mind te richten op intuïtief gewaarzijn. Deze week doen we de ademoefening Meditation to Balance the Hemispheres II, waarmee we het deel van de hersenen stimuleren waar ons zintuiglijke waarneming huist. Vervolgens een oefenserie voor het versterken van het zenuwstelsel: Renew your nervous system and build stamina. We eindigen met de Kirtan Kriya, een van de populairste meditaties uit de Kundalini Yoga. Deze meditatie opent je voor verandering, helpt je mee te gaan in de stroom van het leven en verhoogt je sensitiviteit. Kijk voor een geleide meditatie versie op Spotify.

Reacties

mei, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X