Skelet & Spierenstelsel

musculoskeletal-systemHet skelet- en spierenstelsel bestaat uit onze botten, gewrichten, gewrichtsbanden, spieren en pezen. De functie van dit systeem is het beschermen van interne organen en (voort)beweging. Het skelet- en spierenstelsel geeft ons lichaam vorm. Volwassenen hebben 206 botten, met elkaar verbonden door gewrichten. In het beenmerg (het zachte binnenste van de botten) worden rode- en witte bloedcellen gemaakt en mineralen opgeslagen die het lichaam nodig heeft (m.n. calcium en fosfor). De botten worden omgeven door spieren en bindweefsel, die beweging mogelijk maken. Meer dan 640 spieren vormen meer dan de helft van ons lichaamsgewicht. Ze worden aangestuurd door ons zenuwstelsel. Een deel daarvan beweegt zonder dat we daar controle over hebben, denk aan je hart, longen en andere organen. Sommige bewegen heel langzaam maar kunnen lang aangespannen blijven zonder dat het veel energie kost, denk aan je bloedvaten en darmen of diepe buikspieren die je rechtop houden. Andere spieren kunnen snel of precies bewegen en raken sneller vermoeid.

Yoga helpt bij verschillende mechanische aandoeningen, zoals verschoven tussenwervelschijven, hernia, (nek) arthritis. De verschillende yogahoudingen (asana’s) in zittende, staande, liggende en omgekeerde posities plaatsen wisselende druk op de organen, spieren, botten, banden en zenuwen. Ze openen de verschillende gewrichten, zodat er minder spanning op het kraakbeen komt en de botten in de juiste stand komen. Gewrichten blijven soepel doordat yoga helpt om (calcium)afzettingen af te breken en te voorkomen. Omdat yoga je spieren en banden gezond houdt en zorgt voor een juiste lichaamshouding, helpt het schade aan gewrichten te voorkomen. Het strekken van spieren zorgt voor het loslaten van spierspanning, zodat er een beter balans tussen spanning en ontspanning ontstaat in het lichaam. Lichaamsprocessen en zenuwactiviteiten komen tot rust waardoor er energie overblijft en beschikbaar komt voor meditatie. Yogabewegingen versteken het zenuwstelsel en stimuleren de bloedcirculatie, zodat de spieren worden voorzien van voldoende zuurstof..

We doen deze week een oefenserie voor flexibiliteit en de ruggengraat. Met veel oefeningen voor de flexibiliteit van je ruggengraat. In India wordt gezegd: aan de soepelheid van je ruggengraat kan je je ware leeftijd aflezen! De muziek kan je vinden op Spotify.

Volgende week is al weer de laatste lesweek van 2016. Je bent ook welkom bij de Sadhana op 18 december.

Reacties

april, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

Bewaren

X