Ontspanning met Yoga

relaxed ijsbeerMisschien ben je het relaxte gevoel van de kerstvakantie al weer kwijt en raas je weer in de hoogste versnelling door je leven. Goodmorning, let the stress begin!

Stress is universeel: iedereen ervaart het dagelijks. Door de eisen en hectiek van deze tijd, het omgaan met veranderingen of een crisis situatie. Aanhoudende stress kan verstorend werken op lichaam en geest, we raken onszelf kwijt. Ontspanning is nodig om het lichaam te laten herstellen. Dat kan op eenvoudige manieren: bijvoorbeeld even 10 minuten op de bank liggen met je ogen dicht, langzaam en diep ademen. Of terwijl je zit achter je bureau je aandacht naar binnen richten, de sensaties in je lichaam waarnemen of je adembeweging volgen. Weer thuis komen bij jezelf.

Langdurige stress tast je lichaamssystemen aan, waardoor je vatbaar wordt voor ziekte en andere fysieke ongemakken. De interesse voor yoga en meditatie is in de 21e eeuw enorm toegenomen omdat mensen meer dan ooit manieren nodig hebben om te ontspannen, innerlijke rust te vinden en zich (fysiek) lekker te voelen. De gemiddelde mens staat tegenwoordig in 1 week bloot aan net zoveel informatie als onze over-over-over-grootouders in hun hele leven. Heen en weer geslingerd tussen smartphone, internet, TV, radio en advertenties worden we non-stop overladen door informatie. Zonder bufferzone voor de mind raken we door dit 24/7 bombardement mentaal overspoeld door de data die ons vaak emotioneel manipuleert. Dit noemen we stress. Yoga en meditatie helpt om deze bufferzone voor de mind te creëren. Daarnaast zorgt het voor de beweging die we zo nodig hebben met onze zittende levensstijl. Kundalini Yoga maakt je lichaam sterk en soepel, zorgt voor een goede afvoer van afvalstoffen en brengt je klieren- en zenuwstelsel in balans. Zelfs als je maar 1 uur yoga per week doet zal je merken dat je fysiek en mentaal beter in staat ben de uitdagingen van deze tijd aan te gaan.

Deze week doen we een oefenserie die helpt te ontspannen: Relieving your elementary stress. Een bijzondere oefenserie waarin we met ritme en geluid het parasympatische zenuwstelsel stimuleren. Dit deel van ons zenuwstelsel zorgt o.a. voor ontspanning, herstel en de spijsvertering. Ter voorbereiding doen we heupopeners, omdat we veel zittende oefeningen doen: de Happy Baby Pose en de Downward Facing Frog uit de Hatha Yoga. We sluiten af met een ontspannende meditatie: Chanting Long Sat Nam’s. De muziek van deze les kan je vinden op Spotify.

Aanstaande zondag, 22 januari is er van 13.00 tot 17.00 uur Open Dag in Yogacentrum Suniya. Je kan om 15 uur meedoen aan een Kundalini Yogales. Kijk voor het volledige programma op de website.

Bewaren

Reacties

juni, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

Bewaren

X