Ninth Body - Subtle Body

subtiele lichaamIn de lessenserie “Awakening the ten bodies” staat deze week het negende lichaam centraal: het subtiele lichaam. Dit energetische lichaam kan je zien als een laag van het aura, het elektromagnetisch veld om je heen. Het subtiele lichaam is transparant, etherisch en – de naam zegt het al – subtiel. Het bevat veel wijsheid en de kennis van.de Oneindigheid. Yogi’s zeggen dat het subtiele lichaam de ziel begeleidt als die je lichaam verlaat bij het overleiden. Het neemt dan de zogenaamde akashic records mee, een soort harde schijf waarin alle informatie is opgeslagen over je vorige levens. Het schijnt dat die informatie zich bevindt in een energieveld onder je voeten. Misschien is er een verband met het gebruik in India om de voeten van een wijze te kussen. Er wordt wel gezegd dat als je je hoofd bij de voeten van een Meester houdt en een vraag stelt in gedachten, het antwoord komt vanuit de Oneindige wijsheid.

Als je subtle body sterk is ben je heel kalm, intuïtief en verfijnd in je begrip en spraak. Je manier van doen is open, gracieus en met gemak. Je overziet het grotere geheel, het spel van het leven en jouw aandeel daarin. Je ziet wat er onder de oppervlakte aan de hand is en laat het leven zich ontvouwen.  Ook als je niet volledige informatie hebt begrijp je wat de essentie is; je leest tussen de regels door.  Daardoor leer je snel nieuwe dingen.  Als je subtiele lichaam zwak is ben je makkelijk voor de gek te houden. Je bent naïef, een beetje vreemd of onnozel.

Hoe kan je het negende lichaam versterken?

  • Mantra: de mantra Sa Re Sa Sa gaat over de verbinding tussen het Oneindige en het aardse, tastbare, persoonlijke. Op Spotify vind je verschillende uitvoeringen.
  • Verfijn je taalgebruik, spreek de waarheid en vloek niet.
  • Meditatie: kies een meditatie en doe die 1000 dagen achtereen. Je ontwikkelt dan meesterschap over het Zelf en dat versterkt het subtiele lichaam.
  • Deze week doen we een pranayama, oefenserie en meditatie voor het subtiele lichaam.
  • Kunst: door het beoefenen van verfijnde kunst / muziek / dans kan je contact maken met je eigen subtiliteit.
  • Versterk je spijsvertering en verfijn je dieet.

Whatever you say, you must be in a position to hear. If you cannot hear what you speak, you will never hear the subtle voice of your own consciousness speaking to you. – YOGI BHAJAN

Reacties

juli, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X