Moed II - in je centrum zijn

The greatest progress in life is when you know your limitations, and then you have the courage to drop them. Yogi Bhajan

in je centrum zijnMoed is een eigenschap die we zeker in deze tijd goed kunnen gebruiken. Daarom nog een les met dit thema. In deze les werken we met een aspect van moed:  in je centrum zijn.

In dit geval wordt met centrum bedoeld: je krachtcentrum in je onderbuik, net onder je navel. Dit punt heet in de Kundalini Yoga je navelpunt, in de Japanse martial arts heet het je hara en in de Chinese geneeskunde je  chi-punt of Dantien. Dat is waar jouw essentie zich bevindt en waar je op diep niveau kunt verbinden met jezelf en het centrum van jouw energie.

Als je gecentreerd bent ben je verbonden met je lichaam en met jezelf. Je bent aanwezig in je lichaam en  je houdt jouw energie bij elkaar in jouw energieveld. In plaats van dat je overal en nergens bent met je energie en met je aandacht . Als je gecentreerd bent dan ben je gericht op jezelf en je staat heel stevig, sterk en krachtig in je eigen energie. Als er dan iets gebeurt van buitenaf kun je daar veel beter mee omgaan.

We doen de Sahibi Kriya to Master your Domain. Deze oefenserie zorgt ervoor dat beter kunt handelen vanuit je centrum. Op fysiek niveau laat je door de oefeningen diepe spierspanning los zodat je bloed vrij kan stromen van je kern naar alle ledematen en klieren in je lichaam. Alle cellen worden gevoed met zuurstof en voedingsstoffen; afvalstoffen worden afgevoerd. Op mentaal niveau oefen je met focus en controle over de Mind. De muziek kan je vinden op Spotify.

Het is makkelijker om bij jezelf te blijven als je ontspannen bent. In gespannen toestand gaat onze energie / aandacht vaak alle kanten op en we ondermijnen met onze reacties onze kracht. Bij veel mensen is het sympatische zenuwstelsel dominant,  dat maakt je alert en klaar voor een vecht of vlucht reactie. Daarom eindigen we de les met een meditatie die het parasympatische zenuwstelsel (dat zorgt voor ontspanning)  versterkt en je geest kalmeert.

Lekker zweten in de oefenserie van deze week, goed om je lichaam te reinigen. Meer behoefte aan het kwijtraken van fysieke en/of emotionele ballast? Doe dan mee met de doe-het-zelf Groene Detoxweek vanaf 2 april. Op 26 maart van 10 tot 14 uur geef ik een workshop ter voorbereiding en inspiratie. Een week later ga je zelf thuis van start met steun van de groep. Geef je tijdig op, er zijn nog 5 plaatsen!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reacties

mei, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X