Meditatie

kundalini yoga 6De neutrale mind of meditatieve mind is de derde functionele mind. Als deze mind goed functioneert zijn de negatieve en positieve mind automatisch in balans. Je bent niet gehecht aan de positieve of negatieve kijk op een situatie, je neemt beslissingen vanuit deze balans. Dat betekent niet dat je de voor- en nadelen bewust aan het afwegen bent. Je weet intuïtief wat je moet doen en op welk moment. Je bent effectief en kan goed luisteren; je laat je leiden door je innerlijke stem.

De meditatieve mind helpt je om terugkerende (ondermijnende) patronen in je leven uit te werken. Deze patronen zijn vaak een uiting van te beschermend zijn (terugtrekkende beweging van de negatieve mind) of te actief zijn (de positieve mind die steeds iets wil bereiken). Vanuit het onderbewuste komen de gedachten omhoog die deel uitmaken van deze patronen. Vanuit de meditatieve mind kan je deze gedachten observeren en weerleggen met gedachten die ondersteunend zijn. Zo leer je jezelf steeds een beetje beter kennen en accepteren en dat maakt je sterk. Bijvoorbeeld in het omgaan met kritiek en uitdagingen.

Wat kan je doen om de neutral mind te versterken? Mediteren, mediteren en nog meer mediteren. Met meditatie kan je de mind trainen om in een meditatieve staat te komen en balans te vinden tussen de positieve en negatieve mind. Wist je dat mediteren stress vermindert en je bloeddruk verlaagt? Rusten in meditatie is helend voor je lichaam en psyche, omdat je een diepe connectie met jezelf kunt ervaren. Mediteren gaat meestal niet vanzelf, oefening baart kunst. Tips & tricks: zorg dat je lichaam comfortabel is. Pijn, honger, kou, etc. leidt af. Yoga is een goede voorbereiding op meditatie omdat het werkt op je klierenstelsel, hersenen en zenuwstelsel. Daarmee brengt je jezelf in een meditatieve staat en ben je al half op weg. Ook de ademhaling is een sleutel die de poort naar meditatie opent. Bewuste adem en mantra veranderen de biochemische samenstelling van je bloed zo sterk en zo snel dat je in een meditatieve staat wordt getrokken. Soms is meditatie een worsteling, als concentratie ver te zoeken is en je gedachten alle kanten opgaan. Als je merkt dat je bent afgeleid, breng dan steeds opnieuw op een vriendelijke manier je aandacht terug naar de adem of mantra.

We doen deze week een oefenserie die je voorbereidt op meditatie. Deze serie begint met een pranayama (ademoefening) die beide hersenhelften op elkaar afstemt en je in een meditatieve staat brengt: alternate nostril breathing. De serie eindigt met de Sat Kriya, deze krachtige oefening brengt de chakra’s en het klierenstelsel in balans. Beide kan je ook als zelfstandige oefening doen, bijvoorbeeld voor je gaat mediteren. Na deze oefenserie doen we een meditatie voor het versterken van de neutral mind: de Shabd Kriya. Deze meditatie brengt al je cycli in balans. Bij regelmatige beoefening (beste tijdstip is vlak voor je naar bed gaat) zorgt deze meditatie voor een diepe en ontspannen slaap. Yogi Bhajan zei over deze meditatie:

There cannot be enough praise of this meditation and its growth-promoting effect on the personality. It gives radiance, and the radiance gives patience, which is the first condition of real love. In love you give without attention to all the mistakes of another as the sun gives light and warmth to all people.”

Reacties

april, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X