Onzekerheid overwinnen

onzekerheidDe komende weken onderzoeken we de verschillende organen die onderdeel uitmaken van het spijsverteringssysteem. Te beginnen met de maag. De maag heeft de grootte van een vuist en ligt links van je borstbeen. Je maag zorgt voor opslag en verwerking van voedsel. Het eten wordt er vermalen en met behulp van maagzuur en enzymen worden proteïnen verteerd. De maag  is het meest gevoelige orgaan van ons lichaam, er komen veel zenuwen in uit.  Overeten is een effectieve manier om je gevoel te dempen. De maag heeft invloed op de hersenen en het hart. Vandaar dat yogi’s gingen experimenteren met vasten en verschillende combinaties van voedingsmiddelen. Vanuit de yoga wordt aangeraden vooral niet te veel te eten: vul je maag voor 25% met eten, 25% met drinken, 25% met lucht en houd 25% ruimte vrij voor het verteren van voedsel.  Helend eten voor de maag: yoghurt, gekookte tarwekorrels, pepermunt, gember, venkel.

Het verschilt per persoon hoe gevoelig je maag is en hoe sterk je maag reageert op emoties (m.n. onzekerheid). De maag is  op energetisch niveau verbonden met het derde chakra. In dit geval is het thema je identiteit:  hoe je jezelf ziet in de wereld. In relaties en sociale situaties hebben veel mensen last van onzekerheid. Jezelf vergelijken met anderen, je anders voordoen dan je bent.  Als je onzeker bent vertrouw je niet op jezelf en dus ook niet op anderen. Of je zou kunnen zeggen dat je zekerheid ontleent aan dingen die niet stabiel zijn:  je baan, je status, uiterlijk, gezondheid, materiële bezittingen, etc. Als je je identificeert met je ziel, met wie je werkelijk bent,  durf je trouw te zijn aan jezelf. Je hoeft jezelf niet groter te maken dan je bent of anderen te kleineren.

We doen twee oefenseries voor de maag en voor het overwinnen van onzekerheid: Kriya for Strenghtening te Stomach en de kriya for Healing the Stomach. De laatste oefenserie eindigt met de mantra Dhan Dhan Ram Das Guru, luister naar de prachtige uitvoering van Sangeet Kaur op Youtube.

Het yogische antwoord op onzekerheid is: identificeer je met je ware zelf, verbind je met je bron. De Adi Shakti mantra kan hier bij helpen, vooral voor vrouwen:

Adi Shakti, Adi Shakti, Adi Shakti, Namo Namo
Sarab Shakti, Sarab Shakti, Sarab Shakti, Namo Namo
Pritham Bhagvati, Pritham Bhagvati, Pritham Bhagvati, Namo Namo
Kundalini Mata Shakti, Mata Shakti, Namo Namo
Translation:
I bow to (or call on) the primal power.
I bow to (or call on) the all encompassing power and energy.
I bow to (or call on) that through which God creates.
I bow to (or call on) the creative power of the Kundalini, the Divine Mother Power.
More Information:

Deze mantra stemt je af op de energie van de Goddelijke Moeder en de beschermende, opwekkende oerenergie. Door het chanten van de mantra verwijder je angst, vervul je verlangens en creëer je een beschermend veld om je heen. Het geeft kracht om te handelen door het weghalen van onzekerheden die je tegenhouden.

Some quotes Yogi Bhajan gave on this mantra specifically for women:
“Merge in the Maha Shakti. This is enough to take away your misfortune. This will carve out of you a woman. Woman needs her own Shakti, not anybody else will do it. When a woman chants the Kundalini Bhakti mantra, God clears the way. This is not a religion, it is a reality. Woman is not born to suffer, and woman needs her own power.”

Volgende week is het herfstvakantie. Van 15 t/m 23 oktober is er geen les, ook geen Sadhana op 16 oktober. Wel in Yogacentrum Suniya:

14 oktober vanaf 20 uur: Mantra Zingen met Anadya Wouters en Wilco de Bruijn. Opgave via info@suniya.nl

Geweldige massages van Margaret Verwoert, met 10% korting in de herfstvakantie! Ayurvedische massage, deep tissue massage, hotstone massage, voetreflexmassage, stoelmassage. Interesse? Stuur haar een bericht via Facebook.

 

 

 

Reacties

april, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X