Innerlijke schoonmaak

detox 4Het is lente: een goede tijd om je lichaam te reinigen!  Niet voor niets geven veel mensen in het voorjaar hun huis een grote schoonmaakbeurt. Het is een natuurlijk proces om eerst het oude los te laten om ruimte te maken voor het nieuwe.

Ons lichaam is de hele dag bezig met ontgiften, daar zijn we op gebouwd. Elke dag verwijderen en neutraliseren we in ons lichaam toxische stoffen via onze darmen, lever, nieren, longen, lymfesysteem en huid. Het gaat om afvalstoffen die ontstaan als bijproduct van de stofwisseling. Het probleem is dat deze organen tegenwoordig overuren maken vanwege de constante toestroom van toxische stoffen. We ademen vervuilde lucht in en door bodemvervuiling komen er o.a. resten van pesticiden en zware metalen in groente en fruit terecht.  Denk ook aan dierlijke producten (met resten van antibiotica) en bewerkte voedingsmiddelen (met additieven). Ook de medicijnen die we zelf gebruiken en giftige stoffen in huidverzorgingsproducten zijn belastend voor ons lichaam. Als je lichaam de afvalstoffen niet voldoende kwijt kan via de ontlasting, urine, transpiratie en ademhaling worden ze opgeslagen in je vetweefsel en organen. Ook onverwerkte emoties worden opgeslagen in de organen. Dat kan ten koste gaan van je vitaliteit, levenslust en energie. Alsof er een zware deken over je heen ligt.

Gelukkig kunnen we onszelf een handje helpen om ons lichaam te reinigen. In de Kundalini Yoga worden verschillende reinigingsdiëten gebruikt om te ontgiften, bijvoorbeeld het groene dieet. Als je geen dieet wil volgen kan je in deze periode wat lichter eten. Wees matig met vlees, vis en eieren, en eet volop (groene) groente en fruit. Drink 2 liter water per dag en minder je inname van koffie, alcohol en suiker. Dan krijgt je lichaam de kans om opgeslagen afvalstoffen kwijt te raken.

Detoxtips:

Drink op de nuchtere maag een glas warm citroenwater: helpt je lever te reinigen en brengt de spijsvertering op gang. Bovendien zitten citroenen vol met vitamine B, C, calcium ijzer, magnesium, kalium, enzymen, antioxidanten en vezels.

Eet ’s ochtends tot 12 uur fruit. In ons spijsverteringsritme heeft het lichaam in een etmaal 8 uur nodig om het voedsel op te nemen, 8 uur om het te verteren en het heeft 8 uur nodig om de reststoffen kwijt te raken. Juist in de ochtend vindt de afvoer van afvalstoffen plaats en dat gaat makkelijker als je een licht verteerbaar ontbijt neemt.

Lunch/avondeten met veel groene groente: vooral raapstelen, spinazie, komkommer, broccoli, peterselie, koriander, kolen, kiemgroenten. Ze bevatten veel chlorofyl (bladgroen) – een antioxidant die zorgt voor betere zuurstofopname en afvoer van afvalstoffen. Ook knoflook, ui, gember, kurkuma en komijn ondersteunen de ontgifting. Eet biologische groente en fruit, anders krijg je toch nog veel gifstoffen binnen. Spirulina, chlorella of tarwegras zijn suppelementen die veel chlorofyl bevatten.

Zorg voor voldoende beweging: dit stimuleert je stofwisseling en spijsvertering; via transpiratie raak je afvalstoffen kwijt.

Hou rekening met de mogelijke detox effecten: hoofdpijn, vermoeidheid en humeurigheid :-(. Neem voldoende rust, maak ruimte voor vrijkomende emoties  en ga op tijd naar bed. Ga naar de sauna of laat je masseren. Houdt moed, denk aan de lange termijn effecten: een beter weerstand tegen ziekte, meer energie en levenslust, een helder hoofd en een stralende huid :-).

Deze week doen we een warming up voor de nieren en lever en de Detox Kriya. We sluiten af met de Longlife Pranayam – een ademmeditatie die je (bij)nieren, lever, milt en alvleesklier stimuleert en je zuurstofopname en afvoer van afvalstoffen vergroot. De muziek vind je op Spotify.

Heb je de Groene Week gemist en wil je toch graag een doe-het-zelf detoxweek doen met een groep? Stuur een bericht nar info@kundaliniyogawageningen.nl, dan probeer ik nog een week te organiseren.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reacties

mei, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X