Depressie

depressieIn de lessenserie Senses of the Soul verkennen we deze week depressie. Als je depressief bent heb je weinig levenslust en je energiepeil is laag. Je kan niet echt van dingen genieten en je hebt weinig wilskracht. Je bent afgesloten van je gevoel en van de buitenwereld. Je komt moeilijk je bed uit en je gewone taken zijn je te veel. Je bent somber, zwaar, moedeloos en wanhopig. Nu de dagen korter worden en minder licht is hebben sommige mensen last van een milde variant, de winterdepressie.

Depressie, er lijkt op het eerste gezicht weinig positiefs aan te ontdekken. Toch heeft de energie van depressie een functie: het dwingt je te stoppen, op te geven. Je kan niet doorgaan met jezelf pushen, het volgen van een doodlopende weg. Het haalt alle energie weg en je verliest je interesse, waardoor je niet verder kan gaan op de “oude voet”. Een depressie dwingt je om te ontspannen en je aandacht naar binnen te richten (de buitenwereld interesseert je niet meer). Zelfonderzoek is nodig om te zien welke oude (denk)patronen of gehechtheid je hebt los te laten. Je opent je voor nieuwe mogelijkheden en benaderingen. Daarmee herstel je je levensenergie en krijg je weer een heldere kijk op het leven.

Vaak is er onder de apathie een mix van emoties die niet hebben geleid tot positieve veranderingen (wat wel hun functie is). Angst die niet heeft geleid tot je veiliger voelen, verlangen dat niet heeft geresulteerd in vervulde behoeften, boosheid die geen herstel van je waardigheid heeft gebracht. Al deze  emotionele issues moeten één voor één worden opgelost voor het natuurlijke plezier in je leven weer terug komt. Depressie dwingt je rust te nemen en te luisteren naar wat de emoties te zeggen hebben.

Het heeft dus geen zin om te vechten tegen een depressie. Er in blijven hangen werkt ook niet. Depressie kan ook een gewoonte zijn: het bij voorbaat al opgeven, niet willen voelen. Vanuit een patroon dat al ontstaan in de kindertijd of door een trauma. Je ziet jezelf dan als slachtoffer, onmachtig, geen geloof in eigen kracht.

Vanuit de yoga zijn er meerdere ingangen om (milde) depressie te helpen verlichten. Het eerste is het versterken van het aura; het energieveld om je heen dat je beschermt tegen ziekte en negativiteit. De tweede ingang is de ademhaling: die is oppervlakkig als je depressief bent. Daardoor krijg je minder zuurstof en prana (energie) binnen. In de les van deze week doen we de Kriya for SAD and depression, waarin beide benaderingen aan bod komen. Ook doen we ademoefeningen die revitaliserend zijn en moed geven. We sluiten af met een meditatie om je helemaal op te laden. In deze meditatie kan je ervaren dat je jouw wilskracht kan inzetten en ook gesteund wordt door een kracht die groter is dan jij. Dat is een belangrijke les die depressie ons kan leren. “Willpower versus Willingness: Control what you can and accept what you can’t control, allow it to happen in a joyful optimistic spirit” – GuruMeher Sing in Senses of the Soul.

Muziek kan je vinden op de Spotify playlist.

 

Reacties

mei, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X