Breath is life

Als we onze levenskracht versterken kunnen we beter met stress omgaan. Levenskracht vermindert als we onze reacties op de stroom van het leven blokkeren. Als emoties worden ontkend of onderdrukt i.p.v. verwerkt.  Dat doen we vaak onbewust, o.a. door minder diep te ademen. Kundalini Yoga helpt om die levenskracht die al in ons is vrij te maken en je bronnen en capaciteiten uit te bouwen. Zodat je bewust en authentiek kunt zijn en alle emoties kunt toestaan en er flexibel mee om kunt gaan. Alleen dan kan je de compassie, vriendelijkheid en moed ontwikkelen die nodig is om je hoogste intenties te leven.

Deze week is het thema van de yogales het versterken van je levenskracht. We doen de langzame diepe ademhaling of volledige ademhaling, die veel positieve effecten heeft op je hele systeem. Het brengt veel extra zuurstof in je lichaam, is vitaliserend, brengt de gevoelens tot rust en zorgt voor een heldere geest.

175px-Diafragma_ademhalingDeze ademtechniek verenigt de buik-, borst-, en sleutelbeenademhaling in een ononderbroken beweging. In deze ademhaling wordt er volledig gebruikgemaakt van het middenrif. De middenrifspier is de krachtigste ademhalingsspier van het lichaam en kan bij de inademing acht tot twaalf centimeter zakken. Bij de meeste mensen zakt de middenrifspier maar enkele centimeters, waardoor er niet veel ruimte is voor de inademing. Er wordt dan nauwelijks voldoende zuurstof in het lichaam gebracht om van te leven. Door vollediger en langzamer te ademen kom je in een meditatieve staat en herstel je het contact met jezelf.

Doe de ademoefening liggend of zittend in een stoel, je rug is recht. Begin met dieper en langzamer ademen en waar te nemen hoe de buik uitzet bij het inademen en weer zakt bij het uitademen. Daarna ga je oefenen met de buikademhaling: leg een hand op de buik, vul de buik met lucht, hou de borstkas stil. Ga na een tijdje door met borstademhaling: de buik inhouden, hand op de borst leggen, neem waar hoe de borstkas uitzet bij de inademing en zakt bij uitademing. Daarna ga je de ademhaling in het bovenste deel van de longen oefenen. Adem in met ingehouden buik, hou de borstkas omhoog terwijl je uitademt. Adem dan in het gebied van je schouders/sleutelbeen, terwijl buik in is en borstkas omhoog blijft. Oefen dit eerst een tijdje los van elkaar en daarna laat je de drie fasen vloeiend in elkaar over laten lopen. Bij de uitademing volg je de omgekeerde weg.

Daarnaast doen we in de les een korte, effectieve oefenserie die de energie in jou vrij maakt, de Kriya for Inner Vitality & Stamina

En een meditatie die je dagelijks (s avonds) kunt doen, om de stress van de dag weg te spoelen uit je lichaam en aura. Om jezelf terug te vinden, de drukte van de mind te verminderen en jezelf te openen in de stilte. Meditation to alleviate your stress

Van 12 t/m 18 januari zijn er gratis open lessen in Yogacentrum Suniya. Kijk op de website voor het lesrooster en stuur een berichtje om je aan te melden.

Op 17 januari is de feestelijke opening van Yogacentrum Suniya. Je bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen en kennis te maken met de yogadocenten en –vormen. Kijk op de website voor het programma

 

Reacties

april, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X