Volle maanvolle maan 3De eerstvolgende volle maan, op donderdag 2 juli, staat in het teken van Steenbok en werkt op de drievoudige verwarmer meridiaan. De meridiaan begint aan het uiteinde van de pink en loopt via de achterzijde van de arm  naar de schouder en loopt omhoog naar de nek, over de bovenkant van het oor tot de buitenkant van het oog. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde is deze meridiaan is een yangmeridiaan en behoort tot het element vuur.
Deze meridiaan beheerst de prana (levenskracht) en verdeling van de energie in 3 gebieden: de borst (ademhaling), buikholte (spijsvertering) en het bekkengebied (eliminatie en voortplanting). Deze meridiaan bepaalt dus hoe goed je voedsel en zuurstof kunt combineren om zo energie en warmte te produceren en los te laten wat niet bruikbaar is. Deze meridiaan beïnvloed ook het evenwichtsorgaan en regelt de lichaamstemperatuur in relatie tot de omgevingstemperatuur. Kunnen we wel wat steun in gebruiken deze tropische week! Als je wil afkoelen kan dat met de Sitali Breath, werkt ook bij koorts, opvliegers en boosheid/irritatie. Een goede oefening voor de drievoudige verwarmer is de back platform pose.

Als deze meridiaan uit balans is kan je dat o.a. merken aan dat je levenskracht (prana) zwak is en dat je weinig energie hebt. Spijsverteringsproblemen en veel slijm kunnen ook een indicatie zijn.

Tips: dagelijks een koude douche nemen (Ishnaan) zorgt ervoor dat het klierenstelsel gezond bijft en goed functioneert. Eet gezond en in een rustige omgeving. Kijk voor meer tips (van mijn leraar Gurumarka) voor het benutten van de volle maan energie voor heling op zijn website.

Steenbok beïnvloed het klierenstelsel. De klieren zijn de beschermers van je gezondheid en geestelijke stabiliteit. Ze maken hormonen aan, zoals serotonine, cortisol, adrenaline en insuline. Deze kleine organen spelen een rol bij een groot aantal basale en subtiele functies in je lichaam, o.a.: slaap-waak ritme, honger, lichaamstemperatuur, bloeddruk, stofwisseling, groei, voortplanting. Ze bepalen de chemische samenstelling van ons bloed en die heeft invloed op onze persoonlijkheid.

In de les van deze week doen we de kriya voor balans van het klierenstelsel. Je hoort muziek van Ashana van haar album Jewels of Silence (Vision). We sluiten af met de Long Chant, een krachtige meditatie die alle chakra’s opent.

Op 5 juli kan je meedoen met de Long Chant, van 6.00 tot 8.30 uur in Yogacentrum Suniya. Deze meditatie met de Adi Shakti mantra laat de kundalini energie omhoog gaan en brengt je in contact met het Goddelijke.  Lees meer

Reacties

mei, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X