Yoga voor de schildklier

schildklierDe les van deze week gaat over de schildklier en bijschildklieren. De schildklier zit onderin de hals (onder de adamsappel), tegen de luchtpijp aan. De schildklier produceert schildklierhormoon, thyroxine.

Schildklierhormonen regelen de activiteit van de cellen in je lichaam, je stofwisseling. Daardoor heeft de schildklier invloed op allerlei lichaamsprocessen, o.a. hartslag en zuurstofcirculatie, lichamelijke groei en ontwikkeling, instandhouding en uitbreiding van het zenuwstelsel, lichaamtemperatuur, vetverbranding, spierspanning, vochthuishouding en hersenactiviteit. De schildklier heeft invloed op de hersenfuncties die onze stemming regelen; op de zones in onze hersenen die gelinkt zijn met angst en depressie. En ook op diverse hogere functies als op onze geestelijke ontwikkeling (geheugen, redeneren, concentratie,…)

De schildklier wordt gereguleerd door schildklierstimulerend hormoon dat in je hypofyse wordt aangemaakt.  Om schildklierhormoon te kunnen produceren gebruikt de schildklier jodium. Jodium zit in zeewater en in aarde en wordt toegevoegd aan keukenzout, bakkerszout en ontbijtproducten. Je kan brood, zeevis, zeewier en groenten eten om jodium binnen te krijgen.

Onder andere door jodiumtekort of een auto-immuunziekte  kan je een schildklier afwijking ontwikkelen. Wanneer je schildklier te weinig schildklierhormonen aanmaakt, raken andere lichaamsfuncties vertraagd. Zo zal je stofwisseling langzamer gaan en zal je hart minder snel kloppen. Klachten kunnen zijn: vermoeidheid, apathie, gevoeligheid voor kou, depressie, gewichtstoename.  Je schildklier kan ook te snel werken en dit kan leiden tot nervositeit, slapeloosheid, irritatie, snelle spijsvertering & gewichtsverlies, warmte-intolerantie.

De schildklier is verbonden met het 5e chakra, het keelchakra. Dit energiecentrum heeft te maken met communicatie, zelfexpressie, het spreken van jouw waarheid.

In de yoga zijn er verschillende oefeningen die je kan doen om de schildklier in balans te brengen. Vuurademhaling, ademen door wisselende neusgaten, nekoefeningen (rollen met het hoofd, hoofd van links naar rechts draaien). Houdingen: o.a. de schouderstand (met vuurademhaling), ploeg, kat-koe en cobra. Wil je thuis de vuurademhaling oefenen, bekijk dan dit instructiefilmpje van GuruPrem.

We doen deze les een oefenserie voor de stofwisseling en ontspanning en een meditatie voor het openen van de hogere centra. De muziek (playlist) kan je vinden op Spotify

Reacties

juni, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X