Beter slapen met Kundalini Yoga

slapenIk hoor van veel mensen dat ze heerlijk slapen na de yogales. Als je goed slaapt reageer je beter op stress (het effect halveert) en pijn en  je hebt minder last van negatieve stemmingen. Langdurig slaaptekort verhoogt het peil van je stresshormonen en bloeddruk,  veroorzaakt hartritme stoornissen en glucose intolerantie. We hebben diepe slaap nodig voor het herstel van weefsels en het opruimen van afvalstoffen en vrije radicalen. De minder diepe REM slaap is nodig om herinneringen te ordenen en het onderbewuste schoon te maken.

Overmatig denken en te veel zintuiglijke prikkels zijn de belangrijkste oorzaken van slapeloosheid. Als lekker slapen slapen voor jou niet vanzelfsprekend is volgen hierna enkele slaaptips vanuit de Kundalini Yoga:

Ontwikkel een slaapritme, ga elke dag om dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op (ook in het weekend).  Zorg voor voldoende beweging gedurende de dag. Creëer een uitnodigende sfeer in je slaapkamer, niet te warm of koud. Slow down: vanaf 20.00 uur niet te veel prikkels tot je nemen. Dim de verlichting, geen TV of computer, liever rustige muziek,  fijn gesprek of meditatie. Nodig de slaap uit; let op de signalen van je lichaam en geef toe aan het gevoel van zwaarte als de slaap zich aandient.

Eet ’s avonds een lichte maaltijd, niet te laat (liefst 4,5 uur voor je naar bed gaat). Als je dan gaat slapen is je eten al  verteerd, zodat  alle energie kan gaan naar rust en herstel van je lichaam. Neem ‘s avonds geen stimulerende middelen zoals koffie, zwarte thee, scherpe kruiden, suiker, chocolade, nicotine.

Ademen door je linker neusgat (ga op je rechter schouder liggen) gedurende 30 minuten voor je naar bed gaat, dit stimuleert de apana (kalmerende) energie.  Of ademen  door wisselende neusgaten om de zorgen van de dag los te laten.

We hebben een  oefenserie gedaan die je kan doen voor je naar bed gaat, Kriya for Achieving Comfortable, Happy Sleep.  De oefeningen stimuleren het navelpunt zodat we “Sukh Nidra” kunnen ervaren, een weldadige nachtrust, zonder vreemde dromen. Je onderbewuste wordt dan lekker opgeschoond.  En de Shabad Kriya, een meditatie die je kan doen voor je naar bed gaat of op een ander moment van de dag. Als je de meditatie regelmatig beoefent zal je slaap diep en ontspannen zijn en je zenuwen kunnen herstellen. Kijk voor de muziek de je in de les hebt gehoord op Spotify

De volgende oefening helpt als je wakker ligt en je denken heel druk is. Probeer het een paar minuten te doen, daarna val je gelijk in slaap. Lig op je rug, je hielen rusten op het bed. Adem langzaam en diep in door je neus. Op de inademing strek je de tenen naar je toe, terwijl je mentaal de mantra Sat hoort. Op de uitademing strek je de tenen van je af, terwijl je mentaal de mantra Nam hoort.

Als je slaap tekort bent gekomen kan je het een beetje inhalen door in schouderstand te staan, je komt in diepe ontspanning in deze houding. Een 15-30 minuten in schouderstand staat gelijk aan 4 uur slaap.

Welterusten!

Wil je meer weten over de adviezen vanuit de Kundalini Yoga voor gezondheid, geluk en heelheid? Kom dan naar de workshop Yoga Lifestyle op 18 februari, 14.00 – 16.30 uur.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reacties

juli, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X