Stalen zenuwen


j87a2erd1ykrqmu7_v2_

Een beetje stress is goed. De adrenaline maakt je alert, zodat je snel kunt denken en reageren.  De juiste hoeveelheid stress helpt om te leren, te groeien, te veranderen. In de Kundalini Yoga maken we hier gebruik van door uitdagende oefeningen te doen. Bijvoorbeeld om je zenuwstelsel te versterken. Een sterk zenuwstelsel is van belang om meer energie en prikkels te kunnen verdragen als je onder druk staat in je dagelijks leven.

De hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen in de rest van het lichaam vormen samen het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel zorgt voor verbindingen (communicatie) tussen de verschillende hersengebieden onderling, en tussen de hersenen en de rest van het lichaam. Het zenuwstelsel speelt een coördinerende rol bij alle handelingen zoals het aansturen van de spieren, het verwerken van zintuigelijke prikkels en de emotionele en verstandelijke processen.  Het wordt onderverdeeld in het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg), het perifere zenuwstelsel (zenuwen die naar alle organen lopen) en het autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel is ons alarmsysteem, bestaat uit de sympaticus = gaspedaal en parasympaticus = de rem.

Risicofactoren voor het zenuwstelsel:

  • De hersenen hebben een constante aanvoer van zuurstof en suikers via het bloed nodig, een onderbreking leidt tot een herseninfarct.
  • Druggebruik, m.n. cocaïne (blokkeert de werking van het parasympaticus) en marijuana (vermindert de circulatie van hersenvloeistof en vermindert het aantal verbindingen die neuronen aangaan in de hersengebieden die zorgen voor geheugen en motivatie).

Wat kan je met yoga doen om je zenuwstelsel te versterken?

  • Yoga zorgt dat er meer energie stroomt door de zenuwbanen, m.n. door de vuurademhaling wordt dit versterkt.
  • Yoga brengt het sympatische en parasympatische zenuwstelsel in balans en versterkt de parasympatische respons.
  • De vernieuwing van hersencellen wordt gestimuleerd door yoga, omdat het beweging en uitdaging geeft die daarvoor nodig is.
  • Ademoefeningen zoals het ademen door het linkerneusgat, door het rechterneusgat en door wisselende neusgaten.
  • Oefeningen die snelle arm en hand bewegingen vereisen, helpen verschillende functies van verschillende delen van de hersenen te integreren, en ook sturen ze de energie door de meridianen van het lichaam
  • Sat Kriya en driehoek houding versterken het zenuwstelsel
  • Gong meditatie en chanting  (ritme en geluid zijn de beste ingangen voor de parasympaticus).
  • Koude douche geeft een sterke parasympatische reflex.

Voeding die het zenuwstelsel ondersteunt: calcium, magnesium, olijven, bananen, lecticine, bleekselderij, komkommersap, Yogi Tea, gember en uien.

We doen deze week de Kriya to Withstand the pressure of time en de Meditation to Fight brain fatigue & To live your exellence, onderdeel van de Crisis Kit.

Reacties

juli, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X