Verlangen

verlangenVerlangen zal je misschien niet meteen herkennen als emotie. Stel je voor dat je verlangt naar een stuk chocola (terwijl je op dieet bent), naar je geliefde (die al een maand op reis is) of naar rust, vakantie… Verlangen kan heel mild of heftig, oncontroleerbaar zijn en het object van je verlangen zeer divers.  Het is de drijvende kracht die er voor heeft gezorgd dat we tijdens de evolutie uit het water zijn gekomen, op land zijn gaan leven en ons ontwikkeld hebben tot de mens die we nu zijn. Ook nu nog stimuleert verlangen ons onze dromen waar te maken en ons te ontwikkelen.

Verlangen wijst de weg naar onze behoeften en het geeft ons de energie on onze behoeften te vervullen. Als je heel goed wordt in het voelen en vervullen van je behoeften leidt verlangen tot tevredenheid. Tevredenheid en zelf dragend vermogen. Dat is de functie van verlangen.

Er zijn wel wat valkuilen als het gaat om het vervullen van je behoeften. Vaak hebben we oordelen / beperkende gedachtes over behoeften gebaseerd op eerdere ervaringen, vaak uit onze kindertijd. Toen waren we afhankelijk van onze verzorgers en die konden ons niet altijd geven wat we nodig hadden. We hebben geleerd liever niet afhankelijk te zijn, niemand of iets nodig te hebben. Dan onderdrukken we liever onze behoeften in plaats van er open voor uit te komen. Soms proberen we via manipulatie of dwang/eisen toch te krijgen wat we nodig hebben. Of we willen iets wat we niet kunnen krijgen. Als we het wel kunnen krijgen keuren we het af omdat het niet goed genoeg is…We kunnen ook zo gewend zijn aan schaarste, schraalheid dat we dat gewoon vinden. Of we geven het bij voorbaat al op, vinden dat we het niet verdienen, dat het goed is om met weinig toe te kunnen.

Belangrijk bij verlangen is dat je je energie richt op een behoefte die je daadwerkelijk hebt op dit moment. Soms jagen we iets na dat we vroeger niet hebben gekregen (erkenning, waardering). De behoefte dat alsnog te krijgen zal nooit bevredigd raken. Je kunt dan makkelijk in een patroon terecht komen van te veel je best doen, jezelf over de kop werken, etc. We kunnen ook vast komen te zitten in behoeftigheid, denken afhankelijk te zijn van de ander die het ons moet geven. We zijn dan continu op zoek, onverzadigbaar, obsessief, gefocust op wie meer heeft dan jij, verslavingsgevoelig.

maslowpiramidAls je kijkt naar Maslow’s behoeften piramide zijn het eigenlijk alleen de onderste lagen van de piramide waarin we voor de vervulling van onze behoeften afhankelijk zijn van dingen buiten onszelf. Materiele zaken als genoeg eten en drinken, dak boven je hoofd, slaap en seks, veiligheid. In de hogere niveau’s van de piramide kunnen we onszelf geven wat we nodig hebben: erkenning, waardering, zelf ontplooiing, intellectuele uitdaging, schoonheid/harmonie. Tot aan het hoogste niveau: transcedentie van het ego, ontwikkelen van je volledige potentieel. Het is de kunst om op elk niveau je behoeften te vervullen en dan weer door te gaan naar het volgende niveau. Uiteindelijk leidt dat tot een staat van saibhung, tevredenheid en zelf-dragend vermogen. En desirelessness: de vrijheid te hebben en niet te hebben.

We hebben in deze les twee oefeningen gedaan uit het boek Sense of the Soul van GuruMeher Singh: Conscious Encounter with Desire en de meditatie Clear the Cobwebs of Past Desires. En we deden de Kriya fort he Instinctual Self. Muziek kan je vinden op Spotify.

Volgende week is het herfstvakantie. Er zijn geen reguliere lessen, wel 2 vakantielessen: op maandag en woensdag om 19.30 uur. We herhalen dan op verzoek de eerste les over angst.

 

Reacties

april, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X