Verdriet loslaten

verdrietVerdriet, smart, droefheid, leed, hartzeer. Het is net als depressie een staat van weinig energie, zwaarte, traagheid, met donkere / onheldere gedachten. De pijn kan intens zijn, je hoofd hangt omlaag, je borst ingezakt, een diepe zucht…Deze energie is zacht en heeft tot doel je naar binnen te laten keren om te voelen wat er in je hart leeft. Wat belangrijk voor je is, wat je nodig hebt om je heel en vervuld te voelen. Goed voor jezelf te zorgen zodat je krijgt wat je nodig hebt en de verandering kunt doormaken die nodig is.

Verdriet heeft vaak te maken met een (ongewenste) verandering of een verlies. Je kan verdriet hebben om een persoon of object of situatie. Bijvoorbeeld een relatie of vriendschap die over is, het overlijden van een dierbaar iemand, een droom of kans die voorbij is, verlies van respect, gezondheid of jeugdigheid maar ook als je een wedstrijd of discussie verliest.

Verdriet maakt duidelijk wat belangrijk voor je is. Het is de keerzijde van de medaille van houden van iets of iemand. Het is goed om te onderzoeken wat deze persoon/object/situatie je geeft, waarom is het belangrijk voor je? De persoon die je mist, welke ervaring gaf die jou? Voelde je zekerheid, veiligheid, waardering, vreugde, een doel om voor te leven, etc. Als je deze vraag beantwoordt ontdek je wat de kern, de essentie is van je verlies. Deze essentie of kwaliteit kan je ook vinden in andere mensen/dingen of in jezelf. Misschien dat je mind zegt dat alleen die ene persoon je dat kan geven, maar je hart kan je de weg wijzen naar andere bronnen. Dit te realiseren helpt je om minder te hechten aan de vorm. Iets wat waardevol is voor ons willen we vasthouden, maar als we ons richten op de essentie in plaats van de vorm kunnen we makkelijker meebewegen met de veranderingen in ons leven. En waardering hebben voor alles wat komt en gaat. Verdriet helpt ons hiermee te oefenen.

Vorige week deden we een kriya om verdriet en schuldgevoel los te laten en ons te openen voor succes en geluk. Verdriet vanuit eerdere generaties (denk aan onverwerkt verlies van een kind dat vroeger veel voorkwam) kan je onbewust belemmeren plezier te hebben. Deze kriya verwijdert emotionele blokkades uit je lichaam en geest. Als met dit thema wil werken kan deze kriya het beste 40 dagen achtereen ’s avonds doen en licht eten in die periode (meloenen worden in het bijzonder aanbevolen).  We deden de meditatie Stress relief and clearing emotions from the past. Met een geleide meditatie vanuit het boek “Senses of the Soul” van GuruMeher Khalsa om te werken met de essentie van je verdriet.

Als je verdriet voldoende hebt kunnen voelen wil je weer verder met je leven. Wanneer je merkt dat je blijft vasthouden aan verdriet kan het zijn dat er een onbalans is in je hart chakra of zwakte van je navelcentrum. Deze week doen we oefeningen die helpen om het navelcentrum te versterken en te centreren: stretchpose en bowpose (afwisselend). We doen een oefenserie die op navel- en hartcentrum werkt en verlichting geeft bij lichte depressie. Kijk hier voor een filmpje of de beschrijving van de Nabhi Kriya for Prana and Apana. En hier voor de meditation for Protection and Projection from the heart.

/

Reacties

juli, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X