Sat Nam

sat namWetenschappers definiëren de waarheid als iets dat niet verandert. In de spirituele wereld is Waarheid het vormeloze waar alle vormen vandaan komen. Ons Ware hart is onze verbinding met die Vormeloosheid. Vanuit deze verbinding kunnen we alle andere hartkwaliteiten uitdrukking geven: het dappere hart, het lichte hart, het vrijgevige hart, het heilige hart, het vriendelijke hart, het wijze hart, het pure hart en andere. Deze hartkwaliteiten onderzoeken we de komende weken in de yogalessen tot aan de zomervakantie.

In de kundalini yoga gebruiken we de mantra Sat Nam om het Ware hart te ervaren. De betekenis van de mantra is “de Waarheid is mijn naam/identiteit”. De mantra herinnert je aan wie je werkelijk bent, voorbij je gedachten. Je komt los van de mentale concepten waarmee je kijkt naar jezelf en de wereld om je heen. Met deze mantra zoek je contact met je ziel. Je wordt uit je hoofd gehaald en komt in je hart. Je gaat in de ervaring van dit moment, het enige wat waar is.

In de les van deze week hebben we de Sat Kriya gedaan, met de mantra Sat Nam. Een krachtige oefening om de kundalini energie wakker te maken. Helend voor issues die gerelateerd zijn aan de eerste 3 chakra’s. Yogi Bhajan adviseerde deze oefening dagelijks 3 minuten te doen (met 3 minuten rust) als je verder geen tijd hebt om yoga te doen.

De oefenserie die we de afgelopen week hebben gedaan is uitdagend met veel achterover buigingen die openend zijn voor het hartgebied en de hart energie versterken. Yogi Bhajan over deze kriya: “All the exercises in this set work on the heart muscle and the heart center. They concentrate on one power of energy like a storehouse.” Zie link: Exercises for the Heart Center.

We zullen deze kriya meerdere weken doen zodat je er in kan groeien. Als je de kriya thuis wil doen zorg dan vooraf voor een goede warming up van de ruggengraat door spinal flex variaties te doen voor onder-, midden- en bovenrug. Ook de kat-koe is een goede voorbereiding op deze set. Als deze week wil werken aan de flexibiliteit van je ruggengraat is de boog houding een aanrader. Deze oefening rekt je ruggengraat uit buiten je normale bereik. Dagelijks 1 minuut geeft snel effect; wel eerst een goede warming up doen (en ’s avonds gaat et makkelijker!).

Deze kriya eindigt met een meditatie met de mantra Chattr Chakkr Vartee, een mantra voor het hart chakra. De mantra geeft direct energie aan het hart. De mantra neemt angst en fobieën weg en is een tegengif tegen depressie. Yogi Bhajan raadde aan om deze mantra zo nodig 24 uur er dag te draaien als zacht achtergrond geluid om de vibratie via je omgeving binnen te laten komen.

Chattra Chakkra Vartee, Chattra Chakkra Bhugatay

Suyambhav Subhang, Sarab Daa Saraab Jugatay.

Dukaalan Pranasee, Diaalang Saroopay

Sadaa Ang Sangay, Abhangang Bibhutaay

Vertaling:

You are pervading in all the four directions, the Enjoyer in all the four directions.

You are self-illumined, profoundly beautiful, and united with all.

Destroyer of the torments of birth and death, embodiment of mercy.

You are ever within us. You are the everlasting giver of indestructible power.

Aan het einde van de les deden we een meditatie met de lange Sat Nam’s, die werkt ontspannend, goed om te doen als je moe thuis komt van een lange werkdag.

Van 29 april t/m 10 mei is er een aangepast lesrooster, vanwege de meivakantie. Kijk hier voor de lestijden.  Volgende week geven Selma en Annemarie les, over het moedige hart. Met een herhaling van de kriya Exercises for the Heart Center en de meditatie For an Invincable Spirit Zie ook de blog die ik daar eerder over schreef. De week erna ben ik weer terug uit Noorwegen.

Op 28 april vanaf 19.30 uur is er een kundalini mantra avond met Tom Erics (piano, gitaar, zang) en Marijn Kool (gitaar, percussie, zang). Kijk voor meer informatie en aanmelding op de website, je kan ook betalen op de avond zelf (graag gepast geld meenemen).

 

Reacties

april, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X