Moedig hart

open hartAls je hart open is ben je toegankelijk, benaderbaar. Woorden, mensen, dingen die je ziet en voelt en hoort kunnen bij je binnen komen. Je laat toe dat je geraakt wordt. Dat is niet altijd makkelijk; pijn of ongemak willen we vaak niet voelen. Het vraagt bewustzijn, moed om dingen onder ogen te zien en het vermogen te accepteren wat er is. Het stelt je in staat te leren met je hart, iets ter harte te nemen.

De oefenserie die we de afgelopen en komende weken doen is uitdagend met veel achterover buigingen die openend zijn voor het hartgebied en de hart energie versterken. Yogi Bhajan over deze kriya: “All the exercises in this set work on the heart muscle and the heart center. They concentrate on one power of energy like a storehouse.” Zie link: Exercises for the Heart Center. Je hoorde muziek van Guru Vir Kaur (I am the Light of the Soul; Ong Sohung).

We zullen deze kriya meerdere weken doen zodat je er in kan groeien. Als je de kriya thuis wil doen zorg dan vooraf voor een goede warming up van de ruggengraat door spinal flex variaties te doen voor onder-, midden- en bovenrug. Ook de kat-koe is een goede voorbereiding op deze set. Als deze week wil werken aan de flexibiliteit van je ruggengraat is de boog houding een aanrader. Deze oefening rekt je ruggengraat uit buiten je normale bereik. Dagelijks 1 minuut geeft snel effect; wel eerst een goede warming up doen (en ’s avonds gaat et makkelijker!).

De komende week besteden we aandacht aan de mantra Chattr Chakkr Vartee, een mantra voor het hart chakra. De mantra geeft direct energie aan het hart. De mantra neemt angst en fobieën weg en maakt dat je een staat van overwinning kan ervaren. Het is ook tegengif tegen depressie. Yogi Bhaan raadde aan om deze mantra zo nodig 24 uur er dag te draaien als zacht achtergrond geluid om de vibratie via je omgeving binnen te laten komen.

Chattra Chakkra Vartee, Chattra Chakkra Bhugatay

Suyambhav Subhang, Sarab Daa Saraab Jugatay.

Dukaalan Pranasee, Diaalang Saroopay

Sadaa Ang Sangay, Abhangang Bibhutaay

 

Vertaling:

You are pervading in all the four directions, the Enjoyer in all the four directions.

You are self-illumined, profoundly beautiful, and united with all.

Destroyer of the torments of birth and death, embodiment of mercy.

You are ever within us. You are the everlasting giver of indestructible power.

Reacties

juli, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X