Het tweede chakra

tweede chakra

Het tweede chakra is ons Sacraal (heiligbeen) chakra, in het Sanskriet Svadishthana (zoetheid) genaamd. Het bevindt zich tussen het schaambeen en de navel. Het element water is verbonden met dit chakra; water staat o.a. voor beweging en emoties. De functie van het chakra is het afvoeren van water. Op fysiek niveau is er een verbinding met de blaas, nieren, geslachtsorganen en het heiligbeen.

Dit energiecentrum is bepalend voor ons vermogen om gevoelens en creativiteit te laten stromen, gezonde relaties aan te gaan en te genieten van de zoetheid van het leven. Sleutelwoorden zijn beweging,  verandering, emoties, seksualiteit, genot, lust, intimiteit en verbondenheid.  Omdat we leren zowel emoties als seksualiteit te onderdrukken raken we vervreemd van onszelf en onze levensenergie. Zonder hartstocht en lust vervaagt ons leven tot zinloze eentonigheid en raken onze gevoelens afgestompt achter de dagelijkse routines van ons verwacht gedrag.

Seksualiteit is in het westen een paradoxaal begrip. Enerzijds wordt er in de media extreem open over gedaan. Sex sells – iedereen is constant uit op bevrediging van behoeften en de marketing speelt daar op in. In emotioneel opzicht is er juist weinig openheid over seksualiteit.
Schuldgevoel zit in de weg van seksuele- en emotionele openheid. Je moet beiden leren bedwingen, anders ben je onkuis en labiel. Gevolg hiervan is dat we blijven hangen in een gebrek aan vertrouwen in onszelf. We staren ons blind op alle afgewezen aspecten van onze persoonlijkheid. Dit vreet energie, energie die nu niet door kan stromen naar de bovenste chakra’s.

Emoties bevorderen de ontwikkeling van ons bewustzijn met behulp van ons lichaam. Als we door emoties geraakt worden ontstaat er een verplaatsing van energie van ons onbewuste door ons lichaam naar ons bewuste. Het vergt energie om een emotie te onderdrukken en alles waar we energie in stoppen groeit, of dit nu positieve of negatieve energie is. Het uiten van een emotie geeft verlichting en heft spanning op, fysiek, emotioneel en karmisch. De energie die we zo besparen geeft ons kracht en de emotie die vrijkomt geeft ons lessen, laat ons zien wat belangrijk is en waar we staan in onze ontwikkeling. Kunnen we dit, dan zal genot, plezier en een sterke persoonlijke ontwikkeling het resultaat zijn.

Door de energie van het tweede chakra toe te staan, herwinnen we ons recht om te voelen. We herwinnen ook onze hartstocht en lust, behoeftigheid en kwetsbaarheid en de verbinding tussen perceptie en zintuigen. We bevrijden de levensenergie die van belang is voor groei en laten het pantser vallen dat ons afgescheiden houdt. Dan kunnen we de intimiteit herwinnen waarnaar we zo verlangen en onze eenzaamheid beëindigen.

We doen deze week een oefenserie voor de nieren en bijnieren. Als warming up doen we een aantal oefeningen voor het 2e chakra, die je ook los kunt doen: Kat-koe, Vlinder, Buik optillen. De muziek vind je op Spotify. De ultieme oefening voor het 2e chakra is Sat Kriya. Deze oefening maakt de kundalini energie wakker en transformeert negatieve gedachten, emoties, patronen. Goed bij seksuele problemen, spijsverteringsproblemen, angsten en neuroses. Als je geen tijd hebt om yoga te doen, doe dan deze oefening 3 minuten per dag. Gevolgd door 6 minuten rust. Na een aantal weken zal je merken hoeveel positieve effecten deze oefening heeft.

In de tweede les voor dit chakra doen we de Kriya for the Instinctual Self. We doen een meditatie voor emotionele balans met de mantra Ong Namo, Guru Dev Namo. De muziek kan je vinden op Spotify.

Wat kan je verder doen om het tweede chakra in balans te brengen:

  • maak verbinding met het element water: ga zwemmen, neem een bad
  • draag oranje kleding of edelstenen
  • drink genoeg, minimaal twee á drie liter water of thee op een dag
  • leg je handen net onder je navel.
  • activeer je bekkengebied (tango, salsa, hoelahoep, buikdansen)

 

Bewaren

Bewaren

Reacties

juli, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

Bewaren

Bewaren

X