Pericardium

pericardiumDe volle maan van a.s. vrijdag 9 juni staat in Boogschutter en heeft invloed op de pericardium meridiaan. Deze meridiaan begint bij het hart en gaat langs de oksel via de arm omlaag tot in de top van de middelvinger. De pericardium meridiaan werkt nauw samen met de hartmeridiaan. Het peridcardium (hartzakje) is een vlies dat het hart omhult en het beschermt tegen indringers van buiten (bijvoorbeeld infecties). De meridiaan regelt en beïnvloedt het bloed en de bloedsomloop. Onbalans in de pericardium meridiaan wordt veroorzaakt door problemen van hart en bloed. De meest voorkomende klachten zijn druk op de borst, hartritmestoornissen, zwelling van de oksels, een rood gezicht en spierkrampen in arm en elleboog. De peridcardium meridiaan is een belangrijke meridiaan voor alle symptomen van psychische stoornissen.

Energetisch gezien beschermt het pericardium het hart tegen te heftige emoties opgeslagen in andere organen, zoals woede van de lever, angst van de nieren of verdriet van de longen. Volgens de Chinese geneeskunde worden extreme emotionele uitbarstingen gezien als verstoorders van de interne energiebalans, wat kan leiden tot de ontwikkeling van ziektes. Het pericardium heeft een sterke invloed op onze mentale en emotionele staat; zijn doel is om gevoelens van vreugde en plezier te creëren. Ook verbindt het fysieke en emotionele aspecten van onze seksuele activiteit. Dit meridiaan kan je zien als de mediator tussen onze gevoelens (water) en onze passie (vuur). Als het in balans is ben je genereus, warm en liefdevol. Ook sta je open voor kritiek en voor het ontvangen van liefde.

Symptomen dat de energie van deze meridiaan niet goed stroomt zijn:

  • niet glimlachen
  • problemen met de heupen, pijn in de heupen
  • koude handen en voeten
  • weinig seksueel plezier
  • ronde schouders om het hart te beschermen
  • veel stress gerelateerde problemen

Klik hier voor tips van mijn leraar Gurumarka om de volle maan energie te benutten voor heling.

Tijdens de les van deze week doen we een aantal oefeningen voor de pericardium meridiaan en de Kriya to Open the Heartcenter. De muziek kan je vinden op Spotify. We sluiten de les af met de Antar Naad meditatie, die ook geschikt is om als volle aan meditatie te doen. Yogi Bhajan zei over deze meditatie: “This cycle of the music and mudra is a key to opening the flow of Kundalini. The new awareness will give you the authority to make the right choices to conquer the ugliness of life. You will be peaceful and secure.

Op 11 juni geef ik tijdens het Yogafestival Wageningen een workshop over de yogische leefstijl. Je leert hoe je alle aspecten van je leven meer bezieling kunt geven: van lichaamsverzorging, relaties, communicatie, tot seksualiteit, zwangerschap, opvoeding van kinderen en zelfs de voorbereiding op de dood.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reacties

maart, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X