Ontwikkel je krachtcentrum

derde chakraDeze lessenserie brengt ons “van hoofd naar hart”. Voor we beginnen met oefenseries voor het hartgebied brengen we eerst de onderste chakra’s in balans. Dan voelt het veiliger om je hart te openen. Dat geldt zeker voor het 3e chakra. Als dit chakra in balans is ben je in staat om voor jezelf op te komen als dat nodig is. Je hebt de moed om onder ogen te zien en uit te spreken wat er in je hart leeft. Je durft de juiste keuzes te maken en je hart te volgen. Genoeg reden om de komende weken het navelpunt te versterken.

“Het navelpunt is het begin van alle yoga” staat in oude geschriften. Dit energiecentrum is van vitaal belang: Het is jouw krachtcentrum, het middelpunt van je lichaam en zenuwrijk. Hierin bevinden zich de beginpunten van alle 72.000 nadi’s (energiekanalen). Het is een etherisch centrum dat ligt tussen je navel en je onderste rugwervel. Het kan per persoon verschillen waar de precieze locatie is.

Het navelpunt heeft een relatie met het derde chakra, het energiecentrum voor persoonlijke kracht, actiegerichtheid, moed, zelfwaardering, doorzettingsvermogen. Het is de verwarmingsketel van je lichaam en voorziet je van spijsverteringsvuur. Als je in woorden of daden meer impact wil hebben, focus dan op je navelpunt. Net als karateka’s doen die een blok hout doormidden willen slaan. Zij noemen het navelpunt “hara” en in de Chinese bewegingsvormen heet het de onderste “Dan Tien”. Als je het navelpunt stimuleert komt er een reserve voorraad energie vrij die je goed kan gebruiken, ook om je bewustzijn te verruimen in meditatie. Als je navelenergie sterk is en goed stroomt heeft je meditatie meer effect.

Vorige week (vakantieles) hebben we een van mijn favoriete kriya’s gedaan: de Nabhi Kriya. Nabhi betekent navelpunt. Deze kriya versterkt je navelpunt en stimuleert je derde chakra. Met een mooie meditatie om de vurige energie in balans te brengen: Meditation for a Calm Heart.

Deze week doen we een lekker pittige oefenserie: de Sun Energy Kriya. In deze kriya stimuleren we het navel punt om “zon energie” op te wekken, voor expansie, enthousiasme en een heldere / actiegerichte mind. Deze kriya brengt je in je centrum en bevordert de spijsvertering / reiniging van het lichaam. In de Indra Nittri meditatie benutten we de navel energie voor het versterken van onze intuïtie. De muziek vind je op Spotify.

Volgende week doen we de veel mildere oefenserie Nabhi Kriya for Prana/Apana, waarin we de energie van het navelpunt in balans brengen met de hartenergie. Je kan een filmpje van deze kriya begeleidt door Anne Novak vinden op YouTube. De meditatie die we doen is de Meditation for Projection and Protection from the Heart met de Mangala Charn mantra. Van deze mantra waarvan gezegd dat ie de wolken van twijfel wegneemt en je opent voor leiding vanuit het hogere. De muziek vind je op Spotify.

In de week daarna start de Groene Detoxweek. Ter ondersteuning van het reinigingsproces doen we weer een intensieve serie: Kriya The Navel Center and Elimination.

Reacties

maart, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X