De voorhoofdskwabfrotal lobeVorige week hebben we een les gewijd aan het omgaan met de emotie angst. We deden de kriya Relax and Release Fear, met de mantra Jaap Sahib. Deze week doen we yoga die helpt om te gaan met overweldigende emoties.

De hersenen bestaan uit 4 delen: de voorhoofdskwab, de wand(been)kwab, achterhoofdkwab en de slaapkwab. De voorhoofdskwab (Frontal Lobe) is het voorste deel van de hersenen, verbonden met het derde oog (energetisch centrum voor intuïtie), de hypofyse en hypothalamus. Dit deel van de hersenen zorgt voor basale motoriek, geheugen, gedachten en emotioneel bewustzijn.

Volgens Yogi Bhajan is de voorhoofdskwab bepalend voor de persoonlijkheid. Onze persoonlijkheid wordt voor een groot deel ingekleurd door onze (bewuste en onbewuste) emoties. Als je je emotionele patronen kunt overstijgen wordt je ware zelf zichtbaar. Veel van onze emotionele patronen zijn afkomstig van onze ouders en grootouders. De opslag, verwerking en reactie op onze emoties doen we op dezelfde manier als onze ouders. Ook leren we van onze ervaringen in het omgaan met emoties. Het vraagt bewustzijn en onderzoek om voorbij je emoties te komen, bij we je werkelijk bent.

Onverwerkte gevoelens en gebeurtenissen of trauma’s worden als energie blokkades opgeslagen in het lichaam. Daarnaast functioneert de voorhoofdskwab als opslagplaats van emotionele herinneringen en gewoontes. Als je wil werken met de emotionele blokkades in het lichaam helpt het om yoga te doen die de voorhoofdskwab stimuleert, vooral als de emoties vastzitten of overweldigend zijn. Het werken met de voorhoofdkwab maakt de emotionele connecties in het lichaam losser, zodat de opgeslagen emoties toegankelijk worden.

De voorhoofdskwab speelt een rol bij de bewustwording van emoties. Soms voel je tijdens of na een intensieve yogales (of na een stressvolle werkdag) spanning in je voorhoofd. Het voelt misschien als mist in je hoofd, detoxeffecten of stress gerelateerde hoofdpijn. Dat kan duiden op emoties die omhoog komen en die nog niet verwerkt en losgelaten zijn. Als de emoties allemaal tegelijk verwerkt moeten worden kan het lijken alsof je overspoeld wordt. Sta jezelf deze gevoelens toe en neem de tijd om de emoties op te laten lossen. Probeer de gevoelens niet te onderdrukken of te vermijden. Het komt dan later weer op je bord en dan moet je er alsnog iets mee. Wat helpt is aandachtig zijn, voeding tot je nemen die je in balans brengt en geduld met jezelf.

Kriya for the Frontal Brain

Meditatie Tuning up the Frontal Brain (Pranee Pranayam)

Reacties

juli, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X