Nummer 8 - Pranisch lichaam

med-pranaIn de Kundalini yoga teachings wordt gezegd dat de mens 10 lichamen heeft, niet alleen een fysiek lichaam. Het achtste lichaam is het pranische lichaam.  De functie van het pranische lichaam is het opnemen en laten circuleren van prana of levenskracht in je lichaam.  Als je pranische lichaam sterk is en de prana goed kan doorstromen ben je gezond, voel je je vitaal en energiek. Blokkades in de doorstroming van de energie kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken. Een sterk achtste lichaam maakt je minder vatbaar voor ziekte. Het achtste lichaam beïnvloedt niet alleen het vijfde lichaam (fysieke lichaam) maar ook het zevende lichaam (aura). Als je aura sterk is kan het meer energie bevatten en een goede opname en circulatie van prana versterkt je aura.

De (verborgen) kwaliteit van het achtste lichaam is moed. Met behulp van je ademhaling kan je angst transformeren, simpelweg door dieper te ademen breng je jezelf in een andere staat van zijn. Een krachtig pranisch lichaam maakt dat angst wegvalt omdat je je totaal beschermd voelt door je krachtige energie veld. Je durft jezelf te zijn, spontaan te handelen en hebt geen last van ondermijnende gedachtenspinsels. De bekrachtigende ervaringen voeden weer je pranische lichaam en zo wordt de positieve spiraal versterkt.

De yogi’s gaan er van uit dat het pranische lichaam grote invloed heeft op je levensduur. Zo wordt gezegd dat de aanwezigheid van prana een voorwaarde is voor het fysieke lichaam om je ziel te kunnen omvatten. Prana die je meekrijgt met je geboorte en die je opneemt via de ademhaling en voedsel wordt opgeslagen in je nieren, waar zich een reservevoorraad vormt. Als je een levensstijl hebt (seks, drugs, rock & roll) waarin je meer prana verbruikt dan je opneemt raakt deze voorraad uitgeput en zal je sneller verouderen. Een zwak pranisch lichaam kan zich uiten in een lage bloedsuikerspiegel, bijnier problemen of klachten van vermoeidheid/uitputting.

Als je geboren bent in augustus of op de 8e, 17e of 26e dag van de maand doe je er goed aan je achtste lichaam te versterken. Nummer acht staat voor de beweging en circulatie van energie, kracht. Denk aan het lemniscaat symbool dat oneindigheid representeert. De eindeloze stroom waarbij volheid leegstroomt en weer opgevuld raakt en weer leegstroomt, etc. Deze dynamiek is lastig voor de Mind, die gelooft namelijk dat een van beide kanten (het positieve) beter is dan de andere (het negatieve).  De realiteit is dat we allebei nodig hebben. De energie stroomt van de creatieve pool (yang) naar de eliminerende pool (yin).  In de kruising van de acht komen ze samen en is er eenheid, balans.  Je kunt jezelf trainen om meer in de middenpositie te zijn, minder reactief, zodat je het leven kunt leiden dat je wil. Acht gaat ook over macht, over nee kunnen zeggen tegen de dingen die niet goed voor je zijn, bijvoorbeeld vergiftigende gedachten.  Ook dat is een vorm van eliminatie die nodig is om je mind op te schonen zodat je ziel meer naar buiten kan komen.

Alle pranayama – ademoefeningen helpen om de pranic body te versterken, evenals intensieve fysieke beweging en zingen.  Deze week doen we (net als vorige week) oefeningen voor het achtste lichaam. We beginnen met oefeningen om spanning in het diafragma (middenrif) los te laten, zodat je dieper kan ademen. In het diafragma wordt onbewust vaak spanning vastgehouden, een pantser om het hart te beschermen.

Camel pose is een houding waarmee je het diafragma kunt openen, eventueel gecombineerd met de vuurademhaling. We doen ook de one minute breath, een geweldige ademtechniek waarmee je kalmte en intuïtie ontwikkelt, angst vermindert en de aanwezigheid van je ziel beter kunt voelen.

Er zijn twee prachtige oefenseries voor het achtste lichaam, uit de boeken (laat het me weten als je de oefenserie thuis wil doen, dan stuur ik je een kopie van de beschrijving):

  • Waves of Healing van Dr. Siri Atma Singh Khalsa
  • Tantric Numerology van Guruchander Singh Khalsa

Vorige week besloten we de les met een meditatie die werkt voor zowel het zevende als achtste lichaam: Sodarshan Chakra Kriya. Deze meditatie wordt gezien als een van de meest transformerende in Kundalini Yoga: je maakt je onderbewuste schoon, ruimt karma op, bouwt je identiteit opnieuw op een basis van vreugde en geluk. Niet de makkelijkste meditatie, maar de moeite waard om te oefenen en op te bouwen vanaf 5 minuten per dag. Dit youtube filmpje van Anne Novak is een goed hulpmiddel daarbij.

Deze week doen we een Celestial communication met de mantra Pavan Guru Deze mantra gaat over de wijsheid waar je toegang toe krijgt via de ademhaling. Lees meer over deze mantra op mantrapedia van Spirit Voyage. Kijk voor diverse uitvoeringen op Spotify.

 

Reacties

mei, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X