Negative Mind

negative mindOm ons Ware Zelf te kunnen ervaren is het nodig de mind (denkgeest) in balans te brengen en de meditatieve mind (neutraliteit) te cultiveren. Anders blijven we heen en weer geslingerd worden tussen dat wat we willen hebben en dat wat we afwijzen (dualiteit). Dat creëert emoties, gedoe en reactief gedrag waarmee we steeds weer pijnlijke ervaringen herhalen. In plaats van dat we onze ware, liefdevolle aard leven. Deze laatste drie lessen voor de zomervakantie zijn gewijd aan het in balans brengen van de drie aspecten van ons denken. We noemen ze in de Kundalini Yoga de 3 functional minds:

Negative mind: Reageert negatief op alles, vanuit angst. Met de bedoeling je te waarschuwen voor risico’s,  problemen en gevaren. Deze gedachten komen vaak als eerste in je  op, ze zijn sneller dan je schaduw.

Positive mind: Is actiegericht, optimistisch, ziet overal kansen en mogelijkheden en ziet zelfs de positieve kant van negatieve situaties.

Neutral mind: Ons vermogen met compassie te kijken naar wat er gebeurt.  Is subtiel en intuïtief, weegt de positieve en negatieve aspecten en kijkt verder dan de oppervlakte.

Deze week besteden we aandacht aan de negative mind, of beschermende denkgeest. Als de negative mind te sterk is overheerst angst en twijfel je leven en durf je geen initiatieven te nemen. Je ziet vooral het halve lege glas en je hoort jezelf vaak klagen of kritiek uiten.  Goed om je bewust te worden van wat je creëert met je gedachten. Probeer eens een dag, week of maand niet te klagen / roddelen en met een milde blik naar jezelf en anderen te kijken. Verras jezelf met de uitkomst van dit experiment!

We hebben alle 3 de minds nodig. Het is de kunst niet meteen te reageren als de negative mind komt met bezwaren of kritiek. Luister ernaar, waardeer de intentie (bescherming, erbij willen horen) en gebruik de informatie. Vervolgens komt de positive mind op om de andere kant te belichten. Als je beide gezichtspunten combineert kom je op het terrein van de neutral mind en kan je een weloverwogen beslissing nemen.

In de les van deze week doen we een oefenserie en meditatie voor het in balans brengen van de negative mind. Daarbij gebruiken we twee mantra’s als hulpmiddel. De mantra Ong Sohung bevestigt dat je een bent met alles wat is en geeft de negative mind het gevoel er bij te horen. Bekijk dit youtube filmpje voor een prachtige uitvoering van Snatam Kaur live.

De tweede mantra is Ek Ong Kar Sat Gur Prasad Sat Gur Prasad Ek Ong Kar, kijk hier voor de vertaling en werking. Deze mantra haalt je uit een negatief denkspoor en brengt je in een positieve modus, al na 5 herhalingen van de mantra. Vandaar dat deze mantra ook wel de miracle mantra wordt genoemd, omdat hij zo effectief is en snel werkt. Dit is de enige mantra die komt met een waarschuwing: Behandel de mantra met eerbied, chant vooraf de Mangala Charn mantra (Aad Guray Nameh) en hou je gedachten positief na het chanten van de mantra. Want de mantra versterkt je vibratie, ook als die negatief is.

Bewaren

Reacties

mei, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X