Kundalini Yoga voor het eerste chakra

eerste chakraWe zijn vorige week rustig aan begonnen, om ons lichaam de kans te geven om weer wat soepeler te worden na de vakantie yoga-stop. Het was een goede introductie op het thema van de lessen van de komende weken: Balans van de chakra’s. Het model van de 7 chakra’s (en aura als achtste chakra) is een hulpmiddel waarmee we ons meer bewust kunnen worden van ons lichaam, onze emoties en projecties. De komende lessen gaan we dieper in op ieder chakra en leren we technieken vanuit de Kundalini Yoga om de energie in balans te brengen waar nodig. In deze eerste les zijn de kwaliteiten, thema’s en locatie in het lichaam van ieder chakra in vogelvlucht voorbij gekomen. Voor een overzicht kijk hier. We deden de kriya To Clear the Chakra’s, waarin de energie van ieder chakra voelbaar is. De muziek kan je vinden op Spotify.

De komende weken gaan we verder met het eerste chakra. De plaats van dit chakra in je lichaam is de basis van je ruggengraat, tussen je anus en geslachtsorgaan (perineum). De lichaamsdelen die verbonden zijn met dit chakra: botten, benen, voeten, anus, perineum, dikke darm, immuunsysteem. De kleur die hoort bij dit chakra is rood en het element is aarde. De Sanskriet naam van dit chakra is Muladhara en dat betekent ondersteuning of basis. Thema’s van dit chakra zijn o.a.:  geaard zijn, overleving, zelf-acceptatie, stabiliteit, gewoonten, eliminatie. De uitdaging die bij dit chakra hoort is je veilig te voelen op het fysieke vlak en te voorzien in je basis behoeften. Op zielsniveau gaat dit chakra over je gevoed, verzorgd voelen en het gevoel hebben erbij te horen, bij het geheel. Oriëntatie: de fysieke realiteit, de aarde, de natuur, je lichaam, fysieke ervaringen.

Als we niet verbonden zijn met ons eerste chakra hebben we mogelijk moeite met loslaten (bezitterig, gierig, verstopping) of we zijn onzeker of depressief. We handelen vanuit angst, we wantrouwen de wereld en hebben rigide opvattingen. Angst kan allerlei vormen hebben: voor afscheiding, honger, tekort. Als we de verbinding met het eerste chakra herstellen zijn we kalm, geduldig, vrijgevig, loyaal en we waarderen onszelf. We voelen ons gesteund en zijn in staat anderen te steunen.

Je kan dit chakra stimuleren door te stampen, springen, schoppen of lopen. Verder helpt: rusten, (voet)massage, eten (niet te veel, anders verlies je het contact met je lichaam) en slapen.We zullen een aantal losse yoga oefeningen doen die je helpen om te aarden:  Crow Pose, Chair Pose, Body Drops, Frog Pose, Front Stretches.

We doen deze week de kriya voor de dikke darm. En een meditatie met de mantra Dharti Hai, die helpt je om te aarden, kijk hier voor meer uitleg van de mantra en voor diverse uitvoeringen op Spotify.Yogi Bhajan over deze meditatie: “My dear ones, you want your prayers to be effective. You want your ultimate destiny to manifest….”

 

Deze week kan je kennismaken met kundalini yoga in de gratis open lessen. Kijk op de website voor de lestijden en geef je op door een mail te sturen naar info@kundaliniyogawageningen.nl

Op 3 september ben je van 11.00 tot 17 uur welkom in ons Yogacentrum Suniya voor een Open dag. Een goede mogelijkheid om kennis te maken met de nieuwe lessen / workshops en docenten. Kijk op de website voor het programma.

Bewaren

Bewaren

Reacties

mei, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X