Moed IV - Onoverwinnelijkheid

nelson mandelaDeze week les 4 in de serie over Moed. Deze keer over de onoverwinnelijke spirit. Het gaat over dat deel van jou dat onveranderlijk is, dat niet geraakt wordt door commotie, dat door niets overheerst kan worden: jouw ziel of hogere zelf.

Ik denk dan gelijk aan Nelson Mandela wiens spirit niet gebroken kon worden in de 27 jaar dat hij gevangen zat op Robben Eiland. Hij bleef geloven in zijn ideaal – Zuid Afrika te bevrijden van apartheid, gelijkheid voor alle rassen. Vanuit de kleine gevangeniscel bleef hij vechten voor gerechtigheid en leerde zelfs zijn onderdrukkers de waarde van tolerantie en compassie.

Iedereen heeft een spirituele krijger in zich. Het vermogen om plezier te vinden in uitdagende situaties. Kundalini Yoga helpt daarbij met oefeningen voor het derde chakra, het navelpunt en solar plexus. Je boort daarmee een oneindige energiebron aan die je kracht en moed geeft en geloof in jezelf. Als je in vervelende situaties doorgaat op een ontspannen manier, helpt dit om een onoverwinnelijke spirit te ontwikkelen.  Leg je Mind (met alle bezwaren en angst scenario’s) het zwijgen op, chant je favoriete mantra en kom in actie! Dan blijkt meestal dat je veilig bent en dat de angst onnodig is geweest.

Je hoort in de les de Jaap Sahib. Dit is een gedicht van Guru Gobind Singh (1666-1708). Hij is de 10e Sikh Guru, wiens leven werd gekenmerkt door moed en strijdvaardigheid. Luisteren naar deze mantra maakt je ziel, je hogere zelf wakker. Je kunt deze mantra beluisteren (of beter nog: reciteren) als je in gevaar bent of als je je zwak voelt. De mantra brengt je waardigheid, grootsheid en moed.

We doen een warm-up kriya to Add Power and Will to Your Actions, waarmee je de energie van het navelcentrum wakker maakt en omhoog brengt door de hele ruggengraat. Dit geeft vitaliteit, kracht en een betere coördinatie van spieren. Daarna doen we de Kriya for Aura, Liver and Self-Reliance, voor zelfvertrouwen en autonomie. De kriya versterkt de uitstraling van wie je werkelijk bent. Afhankelijkheid creëert angst en dat belemmert je om jezelf te zijn. De enige afhankelijkheid die acceptabel is volgens Yogi Bhajan is de overgave aan de oneindige universele wijsheid van het Universum. Dat beschermt je en neemt alle angst weg. We besluiten de les met een korte en krachtige meditatie “To Open the Lock of the Heart and Increase the Power of the Infinite Within” die werkt op het hartcentrum, solar plexus en ribbenkast en laat je de oneindige kracht ervaren in jezelf. De muziek vind je in Spotify.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reacties

mei, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

Bewaren

X