Moed III - Uithoudingsvermogen

StaminaDeze week vervolgen we het thema Moed met een les over uithoudingsvermogen (stamina). Uithoudingsvermogen heb je nodig om je dagelijkse activiteiten te kunnen doen zonder uitgeput te raken. Het gaat ook over de mentale inspanning kunnen leveren om tegenslagen of stress moedig te doorstaan. Om stress of pijn te kunnen verdragen heb je een sterk zenuwstelsel nodig. Je (flexibele!) ruggengraat omvat je hele zenuwstelsel. Vanuit je ruggengraat en zenuwen die daaruit vertakken door het hele lichaam sturen en ontvangen de hersenen boodschappen. Daarmee wordt het hele lichaam beïnvloed; alle beweging en functioneren van de organen. Daarom werd de ruggengraat door de oude wijzen de ‘great master’s stick’ genoemd.

Met een sterk zenuwstelsel heb je het vermogen om te gaan met  wat er maar op je weg komt. Je kunt pijnlijke indrukken sneller verwerken omdat je de ervaring kunt toelaten, ipv het weg te drukken of te vermijden. Als je pijn leert (ver)dragen en kan je er bewustzijn bij brengen en het los laten. Deze maatschappij is erg gericht op het vermijden van pijn en zoeken naar plezier. De realiteit is dat er goede en minder goede tijden zijn. Het continu willen vermijden van moeilijke dingen is een vlucht uit de realiteit. Een sterk zenuwstelsel helpt je om “graceful” om te gaan met zwaar weer.

Als je zenuwstelsel zwak is kan je niet veel prikkels of energie verdragen. Het kan dan lastig zijn om te mediteren omdat je al na een paar minuten wordt afgeleid door pijn ergens in je lichaam. Je kunt dan niet zo diep in meditatie komen omdat een hogere staat van bewustzijn maar voor korte tijd kan worden behouden.

Er zijn verschllende manieren waarop Kundalini Yoga het zenuwstelsel ondersteunt, o.a.:

  1. het zorgt voor een goede circulatie van het hersenvocht; naar de zenuw wortels, het ruggenmerg en de hersenen.
  2. het helpt ruimte te maken tussen de rugwervels, zodat je flexibel blijft in je ruggengraat.
  3. het brengt het sympatische en parasympatische zenuwstelsel in balans (versterkt de parasympatische reflex).
  4. het zorgt dat er meer energie stroomt door de zenuwbanen, m.n. door de vuurademhaling.

De warming up is gericht op het vergroten van de flexibiliteit van je ruggengraat. Daarna doen we een kriya om het zenuwstelsel te vernieuwen en uithoudingsvermogen op te bouwen. We eindigen met de Meditation for Spiritual Stamina. De muziek kan je vinden op Spotify

Bewaren

Reacties

juli, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X