Manipura Chakra

manipuraHet derde chakra heet in het Sanskriet Manipura, dat betekent letterlijk “overvloed van juwelen”. Dit energiecentrum bevindt zich in het navelcentrum en de solar plexus of zonnevlecht (een handbreedte boven je navel). Het navelpunt vormt ons energie-reservoir, vanwaaruit de energie over ons hele lichaam verdeeld wordt. Bij dit chakra hoort het element vuur, o.a. het spijsverteringsvuur en de organen die bij de spijsvertering betrokken zijn: maag, lever, galblaas, alvleesklier, milt. Op fysiek niveau is de functie van dit chakra het verteren van voedsel.

Dit chakra wordt in verband gebracht met persoonlijke kracht, actiegerichtheid, commitment, moed, doorzettingsvermogen en identiteit. Hier huist ons wereldse ik, ons individu zijn, het gevoel “ik ben iemand waar rekening mee gehouden moet worden”. In dit chakra ontstaat liefde voor onze eigen persoon, die maakt dat we zelfvertrouwen en zelfrespect krijgen.

Onbalans van dit chakra kan zich op fysiek niveau uiten als spijsverteringsproblemen, diabetes, hepatitis, maagzweer. Op emotioneel niveau als agressie of ongezond machtsstreven (compensatie voor gebrek aan eigenwaarde), gedreven zijn door ambitie, competitie.  Het verlangen om controle uit te oefenen en om de dingen te laten gebeuren zoals je het zelf wil. Op dit bewustzijnsniveau heb je sterke meningen en een egocentrisch gehechtheid aan je eigen gelijk. Het tegengestelde komt ook  voor: onzekerheid, bevestiging zoeken buiten jezelf, overal beren op de weg zien, onvoldoende kracht / spontaniteit. Te veel aanpassen om erkenning te krijgen, tegen je eigen verlangens en emoties ingaan.

Als dit chakra in balans is heb je oneindige energie, een goede gezondheid, sterke wilskracht, innerlijke balans en je bent in staat om commitments aan te gaan. Je staat in je kracht, toont leiderschap en bent je bewust van de gevolgen van jouw acties voor anderen. Je hebt een sterk gevoel van eigenwaarde en je gebruikt je persoonlijke kracht om je leven vorm te geven. Genoeg reden om deze week het navelpunt te versterken.

“Het navelpunt is het begin van alle yoga” staat in oude geschriften. Het vuur van dit energiecentrum doet de kundalini energie ontwaken. Het is jouw krachtcentrum, het middelpunt van je lichaam en zenuwrijk. Hierin bevinden zich de beginpunten van alle 72.000 nadi’s (de energiekanalen).

Yogi Bhajan adviseerde vrouwen om nooit de deur uit te gaan zonder hun navelpunt te stimuleren, als tegenwicht tegen de onzekerheid waar veel vrouwen last van hebben. Als je het derde chakra snel een boost wil geven kan je een van deze oefeningen doen:

We doen een oefenserie voor het navelpunt waardoor je zeker de vurige energie (warmte) van dit chakra zult ervaren: de Nabhi Kriya (halveer de tijden van de oefeningen in de beschrijving). Om de derde chakra energie in balans te brengen hebben we een meditatie gedaan voor het hartcentrum: Meditation for Projection and Protection from the Heart.  De muziek kan je vinden op Spotify.

Balans is een thema dat hoort bij het derde chakra. In de tweede les over het Manipura Chakra doen we de Nabhi Kriya voor Prana Apana, die balans brengt tussen de activerende energie (Prana) en de ontspannende energie (Apana). We doen ook een oefening voor het reinigen van de lever. En een meditatie om boosheid (opgeslagen in de lever) op te ruimen, zie youtube filmpje. De muziek kan je vinden op Spotify.

Bewaren

Reacties

maart, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X