Emotional Detox


de hulkDe afgelopen weken hebben we specifieke Kundalini Yoga kriya’s (oefenseries), pranayama (ademtechnieken) en meditaties gedaan om ons lichaam te helpen met het ontgiften van onze organen en klieren.  Op fysiek, mentaal en emotioneel niveau houdt ons lichaam vast aan gebeurtenissen uit het verleden. Onverwerkte ervaringen zetten zich vast in je lichaam en deze gestagneerde energie kan ziektes veroorzaken. Van Ayurveda tot de Chinese geneeskunde, het is een wijd verbreid uitgangspunt dat onverwerkte heftige emoties schadelijk kunnen zijn voor interne organen en verstorend voor de stroom van levensenergie (prana of qi). Door een combinatie van bewustzijn, beweging, adem en concentratie kan gestagneerde energie weer gaan stromen. Er ontstaan in je lichaam weer nieuwe wegen naar gezondheid, vitaliteit en harmonie.

De komende weken besteden we aandacht aan stress & emoties. De yogaseries die we gaan doen maken dat je je fysiek helder voelt, mentaal krachtiger en emotioneel meer in balans. Je leert om te gaan met emoties en er ontstaat ruimte om je reactie te kiezen, in plaats van het slachtoffer te zijn van je emoties. Als je iets in jezelf wil transformeren raad ik je aan de betreffende oefenserie of meditatie dagelijks te doen, 40 dagen achtereen.

Deze week doen we een oefenserie om lucht te geven aan innerlijke boosheid. In de Chinese geneeskunst wordt de lever geassocieerd met boosheid. De lever wordt wel “de zee van emoties” genoemd en gezien als het orgaan dat het dichtst bij God staat. Welke emotie scheidt ons het meest van ons goddelijke zelf (en van onze geliefden)?

Met boosheid is op zich niets mis: het zet je aan tot actie. Als je verantwoordelijkheid neemt voor je boosheid reageer je de emotie niet af op de ander. Je voelt je boosheid en zet die constructief in om de situatie te veranderen. Vaak raakt de ander iets in jou dat niets te maken heeft met de situatie in het nu. Wat helpt is om die pijn of geraaktheid te voelen zonder direct te reageren. Mensen die afgesloten zijn van hun emoties laten boosheid vaak wel toe; dan voelen ze zich  levendig. Boosheid kan verslavend zijn: het geeft je een gevoel van (valse) macht. Bij machtsvertoon / -misbuik manipuleer je anderen met boosheid. Daarmee beschadig je de relatie met de ander en met jezelf.
De meditatie die we doen opent je hartcentrum; vergroot je vermogen om compassie te hebben met jezelf en anderen. Het beste tegengif tegen boosheid…Meditation: Protection and Projection from the heart met de prachtige versie van de mantra Aad Guray Nameh van Snatam Kaur  

Reacties

maart, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X