Life is in your glands

endocrinesystemDe endocriene klieren (glands) zijn de beschermers van je gezondheid en geestelijke stabiliteit. Ze maken hormonen die nodig zijn voor de groei, onderhoud en instandhouding  van het lichaam. Ze helpen het zenuwstelsel in het regulieren van een groot aantal lichaamsprocessen. Deze stoffen bepalen de chemische samenstelling van ons bloed. Die biochemie heeft invloed op onze persoonlijkheid. Deze les zoomen we in op de hypofyse, epifyse (pijnappelklier) en hypothalamus.

De hypofyse wordt ook wel master gland genoemd omdat deze klier andere klieren reguleert, oa. de schildklier, geslachtsklieren en bijnieren. De hormonen die de hypofyse uitscheidt beïnvloeden o.a.  de bloeddruk, botgroei en –rijping, melkproductie, ovulatie, samentrekking baarmoeder, omzetting van proteïnes, koolhydraten stofwisseling, gebruik van vetreserves  en je vermogen verbinding te maken met anderen.

De hypofyse heeft niet alleen te maken met fysieke groei maar ook met intellectuele en spirituele groei. De hypofyse is verbonden met het 6e chakra, energiecentrum voor intuïtie. Als je op je intuïtie vertrouwt  is wie je bent en wat je aan de buitenwereld laat zien  op 1 lijn. Het is dan ook makkelijker je te verbinden met andere mensen.

De epifyse is zo klein als een graankorrel en ligt in het midden van de hersenen. Dit kleine orgaantje staat onder invloed van de zon en speelt een belangrijke rol bij ons slaap-waak ritme (biologische klok). Het scheidt melatonine uit (waar je slaperig van wordt) en serotonine, dat een rol speelt in je overall energie niveau.

De hypothalamus is zo groot als een walnoot en is gelegen in het midden van de hersenen, net boven de hypofyse.  Het is de intermediair tussen het zenuwstelsel en het endocriene syteem, de twee belangrijkste controle systemen van het lichaam. Het ontvangt boodschappen van de hersenen, cellen en zintuigen en stuurt informatie in de vorm van chemische boodschappers door het lichaam, om emoties, stofwisselingsprocessen en acties in gang te zetten.

Risico factoren voor het endocriene systeem: chronische stress, pesticiden en pseudo-hormonen.

Hoe kan yoga helpen?

  • Door het stimuleren van de kundalini energie, gericht op de verschillende chakra’s breng je de klieren in balans zodat ze optimaal kunnen functioneren. Dat geeft een gevoel van welbevinden, je voelt je verbonden met het leven.
  • Focussen op het 3e oog (tussen de wenkbrauwen) activeert de hypofyse.
  • Kundalini Yoga, m.n. pranayama stimuleert de pijnappelklier. Ook de andere klieren in de hersenen profiteren van bewuste ademtechnieken.
  • Geluid en mantra hebben een krachtig effect op het klierenstelsel, m.n. de klieren in de hersenen.  Wahe Guru is de mantra voor de hypofyse.
  • Knoflook, gember en ui zijn goed voor het klierenstelsel. Sesamzaad is goed voor de hypofyse en epifyse.

De yogaset die we doen deze week is voor het stimuleren van het hele klierenstelsel: Gladular System Tune Up. Kijk voor de muziek op de Spotify playlist.

Reacties

juni, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X