Leven vanuit je hart


heart mind 3Het thema waar we mee gaan werken het komende yoga seizoen is “Leven vanuit je hart”, geïnspireerd door het boek “The heart rules” van Guru Prem Singh. In onze cultuur is het hoofd dominant, uit gewoonte of als we onder druk staan. We kijken naar de wereld door de bril van het verstand, mentale concepten kleuren onze werkelijkheid. Een goed werkend verstand is ook heel functioneel als je feiten wil analyseren of een gebruiksaanwijzing moet checken. Zorg dat de mind je dienaar is en wees je bewust van de beperkingen van het denken. Het hart is een betere raadgever als je belangrijke beslissingen moet nemen. Te veel mentale processing veroorzaakt stress. Logica brengt je altijd op een dood spoor. Wat waar is in het leven is niet altijd logisch! Je vindt pas vrede als je voorbij de mind gaat, naar het hart. Het hart is de zon en de mind is de maan. De maan is de reflectie van de zon.

De oplossing: breng de energie van hart en hoofd in balans. Als je de verbinding maakt met je ziel ervaar je wie je werkelijk bent: een constante stroom van spontane verbeeldingskracht, liefde en creativiteit.

Specifieke yoga oefeningen en meditaties uit de Kundalini Yoga zullen je helpen je hart centrum te openen en in balans te brengen. Daarmee komen de kwaliteiten van het hart tot bloei: compassie, zelfliefde, wijsheid, edelmoedigheid, succes, vervulling en het versterkt je immuunsysteem. Als we het analytische hoofd buigen en beslissingen nemen vanuit ons hart brengt dit sereniteit en helderheid. We trekken dan de juiste relaties, gebeurtenissen, mogelijkheden en overvloed aan.

“Love is the ultimate state of human behavior where compassion prevails and kindness rules.” Yogi Bhajan 7/7/87

We zullen verkennen hoe we het hart in een leidende positie kunnen brengen, met fysieke oefeningen en ondersteund door de adem. Daarbij zal er eerst veel aandacht zijn voor de houding, een die het hart ruimte en ondersteuning geeft. We zullen onderzoeken hoe adem en uitlijning van de ruggengraat op elkaar afgestemd kunnen worden om ruimte voor het hart te maken. Daarvoor is het ook nodig om de ruggengraat in lijn te brengen met het bekken. Basis voor een goede uitlijning en verdeling van je gewicht is de gronding, daar zullen we dit seizoen veel aandacht aan geven. Gronding creëert een opwaartse beweging, nodig bij o.a. de achterover buigingen die we zullen doen om spanning in borstgebied en schouders los te laten. Ook het openen van de heupen komt uitgebreid aan bod.

We doen een aantal effectieve en intensieve kriya’s die we een aantal lessen achtereen herhalen om ze op te kunnen bouwen. Daarnaast onderzoeken we verschillende kwaliteiten van de hart energie en doen we meditaties die deze aspecten helpen ontwikkelen. Aan bod komen: het open hart, het ware hart, het wijze hart, het zachte hart, het lichte hart, het diamanten hart, het dappere hart, het vriendelijke hart, het vrijgevige hart, het heilige hart en het pure hart. Door meditatie creëren we een innerlijke vibratie, we geven vorm aan ons energieveld. Daarmee maken we ruimte voor mogelijkheden, er komen dingen naar ons toe die resoneren met deze vibratie.

The process of growth through Kundalini Yoga is a natural unfolding of your own nature. The blocks to that growth are your attachments to the familiarity of the past, and your fear of the expanded Self. As you practice Kundalini Yoga you will grow. Like a snake you will need to shed old skins to be more of who you are.” Yogi Bhajan

Kijk op de website voor de lestijden en geef je op voor de lessen van het nieuwe seizoen. Of kom gratis kennismaken met Kundalini Yoga in de Open lesweek van 7 t/m 11 september of tijdens de Open dag van Yogacentrum Suniya op 13 september.

Reacties

mei, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X