Wat heb je op je lever?

wat-heb-je-op-je-leverDe lever heeft samen met de nieren de belangrijke taak ons lichaam te ontgiften. Schadelijke stoffen die ons lichaam binnenkomen, worden door de lever onschadelijk gemaakt en afgevoerd met de urine of ontlasting. Denk aan alcohol, resten van medicijnen, pesticiden, antibiotica (in vlees), stresshormonen en giftige emoties.

De lever is ons grootste orgaan dat misschien wel het hardst werkt voor ons.  De lever ligt rechtsboven in de buikholte, naast de maag en kan wel 1,5 kilo wegen. Voedingsstoffen die vrijkomen bij de spijsvertering, worden met het bloed naar de lever getransporteerd. De lever is onze kleine ‘chemische fabriek’. Voedingstoffen worden hier bewerkt en omgezet in bouwstoffen of in energie. Als je lever overbelast raakt door erfelijke aanleg, stress en/of slecht eten gaat ie traag werken. Je kunt dan klachten krijgen als vermoeidheid, onhelderheid, depressie, jeuk en pijn in verschillende delen van je lichaam (als reactie op onverwerkte gifstoffen).

Hoe kan je lief zijn voor je lever?

  • Begin de dag met een glas warm water met een uitgeperst halve citroen.
  • Niet te zwaar tafelen.
  • Eet bietjes, wortelen, groene groente en daikon radijs.
  • Zeg wat je op je lever hebt.
  • Doe yoga-oefeningen voor de lever.

De lever is verbonden met het derde chakra en de emotie boosheid. Denk aan het gezegde: iets op je lever hebben. Met boosheid is op zich niets mis: het zet ons aan tot actie om onszelf te beschermen. Dan is de emotie kort en functioneel. Sommige mensen zijn verslaafd aan boos zijn, omdat het een gevoel van macht of kracht kan geven. Als je afgesloten bent van je zelf geeft boosheid het gevoel levend te zijn. Boosheid wordt ook vaak gebruikt om te manipuleren: je zet je boosheid in om de ander een richting op te krijgen, ipv een dialoog aan te gaan over het verschil van mening. Het is belangrijk verantwoordelijkheid te nemen voor je boosheid. Vaak word je boos als er oud zeer wordt geraakt (bijvoorbeeld iets wat in je kindertijd is gebeurt). De pijn die je voelt gaat dus niet over wat de ander doet, maar over het verleden. Je hebt er meer aan om je geraaktheid te voelen dan je op de ander af te reageren.

We hebben een korte kriya gedaan om de lever te ontgiften, zodat die zijn werk beter kan doen, oa het reinigen van je bloed. Daarna hebben we de kriya Relieve Inner Anger gedaan, om giftige emoties los te laten. En een meditatie om innerlijke boosheid los te laten waarna je het contact met je Ware Zelf kunt voelen, iets wat je verliest als je vaak vast zit in de emotie boosheid.

 

Reacties

april, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X