Eenheid, Universele Wijsheid, Verlichting

7e chakraHet zevende chakra of kruin chakra (waar dit energiecentrum is gesitueerd) is de poort naar het onbekende. Een wereld voorbij tijd en ruimte, niet met onze  fysieke zintuigen waar te nemen. Wetenschappers zeggen dat we maar 10% van ons brein gebruiken. Yogi Bhajan zei dat maar 10% van ons wezen zichtbaar is. Het kruinchakra geeft ons toegang tot de overige 90%.

In ieder mens is een diep verlangen naar eenheid met het goddelijke, naar innerlijke vrede en geluk. We willen leven volgens hogere waarden als gelijkheid, rechtvaardigheid, compassie en inclusie.  Het verzamelen van steeds meer bezit / successen en de gerichtheid op de buitenkant geeft ons geen vervulling. We willen een helderheid en mentale openheid ontwikkelen die toestaat dat onze ziels bestemming zich ontvouwt en van daaruit richting vinden in ons leven.

Als we in ons dagelijks (on)bewustzijn verkeren leven we in een illusie van afgescheidenheid. De dichtheid van de vibratie (trilling van energie) maakt dat we alleen de materiële wereld kunnen waarnemen en ons identificeren met ons fysieke lichaam en onze persoonlijkheid / ego. We proberen met ons verstand te begrijpen wat waar is en alles te controleren, maar ons intellect is heel beperkt. Voorbij de rationele, dualistische denkgeest kan je toegang krijgen tot de mystieke wereld. Daar kan je een ruimere werkelijkheid waarnemen, de eenheid van het menselijk bewustzijn en het universele bewustzijn ervaren. We kunnen daar de verbinding maken met onze goddelijke natuur (onze oorsprong of bron) en zien dat alles liefde is.  We voelen een diep respect voor al het leven, waardering voor het bestaan. En we ontvangen de gaven van het zevende chakra: vertrouwen, acceptatie, loslaten, overgave, vergeving, nederigheid.

Wat is er voor nodig om het zevende chakra te openen? Meditatie, meditatie, meditatie. Je kan de subtiele energie (met een hoge trillingsfrequentie) van dit chakra alleen waarnemen als je de stilte ingaat, een combinatie van focus en ontspanning. Als de pijnappelklier en hypofyse (twee klieren in de hersenen) geactiveerd worden vindt er een verschuiving in onze waarneming van de realiteit plaats. In Kundalini Yoga gebruiken we verschillende technieken om deze klieren te activeren, m.n. mantra-meditaties. Mantra recitatie kalmeert de hersengolven (die normaal chaotisch bewegen) en stemt verschillende delen van de hersenen op elkaar af. Dat maakt de mind kalm en vredig zodat je een diepe stilte, vredigheid (shuniya) kan ervaren. Je gaat dan een onzichtbare grens over waarbij je vibratie toeneemt tot het punt waar je psyche een wordt met de universele psyche. Je ervaring verschuift totaal. Je identiteit verruimt tot eenheid met het Universum en je verbindt je met de universele totaalheid of God.

In feite zijn alle kundalini yoga oefeningen gericht op het vrijmaken en laten stromen / richten van de energie van Bewustzijn. Een juiste houding (ruggengraat gestrekt), met ontspannen schouders, nek, keel en gezicht helpt voor een goede doorstroming van de energie naar de hogere centra. Focus van de ogen (met gesloten ogen kijken naar de top van het hoofd of kijken naarhet puntje van je neus) gecombineerd met het aanspannen van de body locks (root lock, diafragma lock, neck lock) richt de energie naar het zevende chakra.

Deze week doen we in de les de oefenserie Foundation for Infinity. Met veel oefeningen voor het bekkengebied en benen, om te goed te gronden als voorbereiding op de meditatie met de mantra Har Har Mukande. Mukande is het bevrijdende aspect van bewustzijn. In deze meditatie kan je de expansie van je bewustzijn ervaren; je oneindigheid. Een uitvoering van de mantra vind je op Spotify.

Reacties

juli, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X