Kijk door het venster van je Mind

vensterMet je Mind kan je elke gedachte, elk gevoel en elk deel van je leven zien. Maar er kan zo veel stof van het ego op de ramen komen dat je de ziel helemaal niet meer kan zien. Je vergeet dan je eigen opvattingen en normen en wie je bent in de dagelijkse realiteit.

Net als je lichaam heeft ook je Mind het nodig om af en toe schoongemaakt te worden. Anders wordt het huis van je persoonlijkheid gaandeweg een stoffige bende. In de Kundalini Yoga doen we meditaties om de Mind schoon te maken, in het bijzonder met gebruik van mantra’s.

Hoe zou het zijn om een heldere Mind te hebben, die waarneemt zonder vervormingen? Als de Mind helder is ondersteunt hij jouw functioneren. Als je je ongelukkig voelt laat hij je de weg zien om je beter te voelen. Als je je gelukkig voelt herinnert hij je er aan dat er mogelijkheid is dat je je ook weer ongelukkig kan voelen. Hij weet dat iedere dag gevolgd wordt door een nacht en iedere nacht door een dag. Dit spel van de polariteiten in het leven gaat continu door. Je Mind zou je voldoende balans en gezond verstand moeten geven, zodat je om kan gaan met de ups en downs. Gelukkig en ongelukkig zijn mentale concepten en het werkt niet om een uiterste van een emotie vast te willen zetten.

Het belangrijkste wat een schone, heldere Mind je geeft is dat je onder alle omstandigheden jezelf kunt zijn. Helaas gaan we vaak niet goed om met de Mind. We vervormen het ego. In plaats van simpelweg met het ego en z’n taken, gehechtheden om te gaan, blazen we het op en laten het ook weer leeglopen. We horen graag ons ego gestreeld worden door complimenten. We zijn het eens met het opgepoetste beeld dat een ander heeft, want dat voelt tijdelijk goed. En het volgende moment als iemand je door het slijk haalt geloven we het ook. Je vergeet je eigen werkelijkheid, waardigheid en wordt beïnvloed door die projecties, omdat ze raken aan de angsten uit je onderbewuste. Voor je het weet leef je een versie van jezelf die door een ander is bedacht. En ben je de hele dag bezig om de juiste omstandigheden te fixen om je (schijn) zekerheid te geven.

Deze week doen we een kriya voor de Bloedsomloop, Klieren en Meditatieve Mind. En een meditatie om het denken te zuiveren.

Reacties

juli, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X