Keelchakra

keelchakra 3Het vijfde chakra of keelchakra is het energiecentrum voor communicatie en creativiteit. Communicatie is een creatieve expressie van alles wat in ons leeft. Thema’s die verbonden zijn met dit chakra: zelfexpressie, waarachtig (authentiek) zijn in je communicatie en de scheppingskracht van woorden.

Welkom in de etherische wereld  van geluid en trillingen, de subtiele ritmische pulsaties die gaan door alles wat leeft. Het is een subtiele wereld met een machtige invloed. Alle leven is ritmisch: van het opkomen en ondergaan van de zon tot het kloppen van ons hart, van de adembeweging tot de oneindige trillingen van de atomen in onze cellen. We zijn één grote verzameling van trillingen die wonderbaarlijk met elkaar resoneren als één enkel systeem. De mate van resonantie in lichaam / geest vertelt hoe het er met onze gezondheid en vitaliteit voorstaat. Wanneer we niet met de wereld om ons heen kunnen resoneren, kunnen we ons er niet mee verbinden. We raken geïsoleerd, kunnen niet expanderen, reageren of ontvangen.

Wanneer het keelchakra geblokkeerd is geraakt, bijvoorbeeld doordat je als kind hebt geleerd dat het niet veilig was om je te uiten, ben je afgesneden van jouw natuurlijke pulsatieritme (vibratie). Als we geen geluid voortbrengen worden op ons inwerkende trillingen opgeslagen als spanning. De energie wordt niet ontladen en het onderdrukken van je natuurlijke stroom naar buiten veroorzaakt verdere spanning (vaak in nek en schouders). Vandaar dat zingen zo ontspannend werkt!

Blokkade van dit chakra kan zich bijvoorbeeld uiten als brok of pijn in je keel of communicatie problemen: stotteren, verlegenheid /zachte stem, te dominante stem of bot zijn, kwaadspreken of liegen. Maar ook problemen met gehoor, luisteren of met de schildklier kunnen wijzen op onbalans van dit chakra.

Je leert deze en volgende week technieken uit de Kundalini Yoga om eventuele blokkades van het keelchakra vrij te maken en bijbehorende spanning los te laten. We werken met mantra (helende klanken) om weer meer in contact te komen met onze natuurlijke vibratie, met we werkelijk zijn.

In de les van deze week doen we de Kriya for Creativity. Met deze meditatieve oefenserie train je de mind om de energie van verschillende  levenskrachten waar te nemen. Als je je op dit subtiele niveau afstemt komt er informatie binnen die je niet opmerkt in het lawaai van de dagelijkse drukte. De muziek vind je op Spotify.

Als je thuis een paar oefeningen wil doen om dit chakra in balans te brengen, denk dan aan:

  • Neckrolls
  • Kat-koe
  • Schouderstand
  • Ploeg

Reacties

juni, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X