Yoga voor de dikke darm

living-in-the-pastDe les van deze week gaat over de dikke darm. Als de voedselbrij vanuit de dunne darm in de dikke darm terecht komt, is het een water dunne massa van onverteerbare voedselresten. In de dikke darm worden water, zouten en enkele vitamines (B en K) aan deze dunne massa onttrokken, en aan het bloed afgegeven. De onverteerbare voedselresten worden bewerkt door de darmbacteriën. Bij dit ‘verwerkingsproces’ komen stoffen vrij die de bewegingen van de dikke darm stimuleren. Daarnaast ontstaan er ook gassen (winden). Per dag wordt gemiddeld 100 tot 150 gram ontlasting geproduceerd.

Op emotioneel niveau is er een relatie tussen de dikke darm en vasthouden aan het verleden. We onthouden wat er is gebeurd in het verleden zodat we ervoor kunnen zorgen dat het ons niet nog eens overkomt. Het is goed om te leren van het verleden, maar het kan er voor zorgen dat we niet verder kunnen. De dikke darm kan ook te maken hebben met geheimen die we voor onszelf verborgen houden. Onverwerkte emoties in de dikke darm kunnen naar boven komen als rigiditeit, bezitterigheid, gierigheid, koppigheid en verkramping.

Voor onze gezondheid is het belangrijk dat de afvalstoffen niet te lang in de dikke darm blijven. Als afvalstoffen zich ophopen in het spijsverteringskanaal voedingsstoffen niet goed opgenomen worden en het vormt een broedplaats voor bacteriën en ziekteverwekkers. Als dit kanaal verstopt raakt probeert het lichaam via de huid afvalstoffen kwijt te raken in de vorm van eczeem, uitslag en puistjes. Met onze zittende levensstijl vol stress en de consumptie van gemaksvoedsel (te weinig groente en fruit) verloopt de eliminatie van afvalstoffen via de darmen vaak niet optimaal. Remedies tegen constipatie: voldoende drinken, bewegen en vezelrijke voeding. Als dat niet genoeg helpt worden Psyllium vezels aangeraden, met voldoende vocht. Kefir en biologische (of zelfgemaakte) yoghurt is goed voor de darmflora. Vermijdt harde kazen en suiker; groene bladgroenten zijn juist goed voor je darmen.

We doen deze week verschillende oefenseries: Kriya for Navel center and Elimination en de Kriya General Maintenance. In de vroege avondlessen doen we de meditatie Stress Relief and Clearing the Emotions of the Past

De dikke darm heeft een connectie met het eerste chakra, het element aarde. De volgende mantra’s passen bij dit thema; je hebt ze gehoord in de les (op Spotify vind je de playlist).

Dharti Hai, helpt je om te aarden, zie voor meer uitleg over de mantra de blog van Spiritvoyage.

Prithvi Hai, voor verbinding tussen hemel en aarde en compassie – live uitvoering van Mirabai Ceiba

Sat Nam, helpt je om in het moment te zijn en te ervaren wie je werkelijk bent.

 

Reacties

april, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X