Het spel van de elementen

vuur en waterOm onze mind te kunnen begrijpen en er meester over te worden is het van belang te weten dat we een proces zijn en niet een statisch ding. We ontstaan ieder moment opnieuw uit de 5 elementaire energievormen, de tattva’s: aarde, water, vuur, lucht en ether.

Deze elementen zijn terug te vinden in ons lichaam en in alle materie om ons heen. Ether geeft je de ruimte om te bestaan en bepaalt de kwaliteit van die ruimte. Lucht vind je terug in je lichaam als beweging, van bijvoorbeeld je gedachten en als levenskracht, prana. Vuur is te herkennen in je spijsvertering en je bloed. Water is waar we voor 80% uit bestaan en wordt ook weerspiegeld in onze emoties. Aarde geeft ons structuur, vorm.

De elementen hebben veel invloed op de kwaliteit van ons leven, mind en gezondheid. We komen op aarde met een bepaalde tattva mix of constitutie: een temperament uitgedrukt in ons lichaam en mind . Met behulp van yoga, meditatie, voeding en aanpassingen in levensstijl kan je zorgen dat de tattva’s in balans komen of blijven, afgestemd op jouw karakter en activiteiten.

Zoals gezegd kunnen we ieder moment onszelf opnieuw terugvinden, vernieuwen. Wat in de weg kan zitten zijn de spelletjes en reacties van ons ego, vanuit ons on(der)bewuste. En de effecten van onze daden door de tijd heen. Veel van onze pijn komt voort uit de spelletjes, reacties, emoties, onzekerheden en angsten van onze mind. Ook hierin zijn de elementen te herkennen:

Aarde: hebzucht, onzekerheid

Water: lust, verlangen, fantasie, wrok

Vuur: boosheid, jaloezie, irritatie

Lucht: (ont)hechting

Ether: trots, ego

Deze emoties of negatieve reacties worden in de yoga gezien als de 5 belangrijkste obstakels om onze sattvische natuur te leven. Wat we nodig hebben is het (h)erkennen van deze emoties en negatieve reacties en ze los te laten. Ze te laten oplossen als ze zich ontspannen terwijl we de kracht voelen van onze ware natuur, de grond onder onze voeten.

We doen deze week een oefenserie die jouw (spijsverterings-)vuur versterkt, de Nabhi kriya. En een meditatie voor bescherming en mentale balans: Meditation to Command your Five Tattvas. Daarin luister je naar de mantra Aap Sahaee Hoaa, in de uitvoering van Jai-Jagdeesh. Je hoorde ook Never Surrender van Gurudass Singh & Kaur.

Wil je onderzoeken wat de invloed van de elementen is op jouw lichaam, geest en leven? Kom dan naar de workshop Yoga & dans – In je element op 5 maart van 10 tot 17 uur. Deze week nog met vroegboek korting!

 

Reacties

juli, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X