Hart en bloedsomloop

Na een heerlijke lange vakantie starten deze week weer de kundalini yogalessen. De nieuwe lessenserie is gewijd aan een reis door het lichaam. Van ademhalingsstelsel tot lymfesysteem, zenuwstelsel tot spijsvertering – de komende maanden tot aan de kerstvakantie komen alle lichaamssystemen en organen aan bod. Je leert hoe je met yoga en voeding goed voor je lichaam kan zorgen. hart en bloedsomloopDeze week gaat de les over hart en bloedsomloop, dat bestaat uit het hart, (slag)aderen en haarvaten.

Het hart pompt het bloed rond door de slagaderen naar de kleinere vaten tot in de haarvaten, zodat voedingsstoffen en zuurstof naar de organen en weefsels worden getransporteerd. Kooldioxide en afvalstoffen worden in de haarvaten verzameld om via de aderen terug naar het hart (en longen, lever, nieren) te worden gebracht. De slagaderen hebben een spierlaag die kan aan- of ontspannen om het volume van de ader vergroten of verkleinen en daarmee te zorgen voor een evenwichtige bloeddruk.

Risico factoren:
• Eetpatroon met veel cholesterol, zout en/of dierlijke vetten. Nicotine, alcohol.
• Te weinig beweging, overgewicht, slechte houding.
• Hoge bloeddruk door stress

Goede voeding voor hart & vaatstelsel: hele tarwekorrels, alfalfa, boekweit, bleekselderij, lecithine, bladgroentes, noten, doperwten, bonen, magere melkproducten, cayenne peper, sinaasappels, citroenen, aardbeien, calcium, vitamine E en B, selenium, ginseng, knoflook (verlaagt de bloeddruk).

Hoe kan yoga helpen?
• Het loslaten van spanning, openen van bloedsomloop en verlagen van bloeddruk door het ademen door wisselende neusgaten, langzaam en diep (of door linker neusgat). Ook andere ademtechnieken, zoals Sitali, Sitkari en one-minute-breath.
• Oefeningen met de armen, bovenlichaam en optillen van de benen.
• Spinal twists (helpen bij de terugkeer van bloed en lymfevocht naar het hart en de afvoer van afvalstoffen)
• Koude douche (helpt haarvaten wijder te worden, zodat de doorbloeding van de buitenste weefsels verbetert).

Het hart- en vaatstelsel is op energetisch niveau verbonden met het hartchakra, het energiecentrum voor compassie, onvoorwaardelijke liefde en spiritueel ontwaken. We gaan een oefenserie doen die het fysieke hart versterkt en het hartcentrum opent zodat deze kwaliteiten in je wakker worden gemaakt. We doen ook een celestial communication (meditatie met mantra en beweging) voor compassie, die ik heb geleerd op het Yogafestival in Frankrijk; met de mantra Ang Sang Wahe Guru. Je kan voortaan de muziek van de les vinden op Spotify.

Reacties

mei, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X